Audioverhalenfestval Oorzaken

Een ode aan audioverhalen

Oorzaken Festival brengt vernieuwende radiomakers samen en prikkelt avontuurlijke luisteraars met boeiende, mooie en ontroerende verhalen van over de hele wereld. Deze verhalen beluister je samen in het theater, maar ook varend over de grachten en wandelend door de stad.

De Curatoren

Maartje Duin (1975) is radiomaker en schrijvend journalist. Sinds 2009 organiseert en presenteert zij samen met Tjitske Mussche luisteravonden voor Grenzeloos Geluid. In 2014 richtte Duin de Single Issue Partij op, een fictieve politieke partij voor alleenstaanden. Als lijsttrekker op zoek naar een partijprogramma schreef Duin een wekelijks blog voor Volkskrantkatern Vonk, organiseerde film- en debatavonden en was regelmatig te gast op radio en tv. Voor de VPRO en NTR maakte zij o.a. de documentaires ‘Mijn vader de sterrenkijker’ en ‘Een vorm van behaaglijkheid - vriendschap met Drs. P’ (beide 2015) en het veelbesproken ‘Een Cursus Alleen Zijn’ (2012). Ze werkte mee aan de Prix Europa-winnende series 1Minuut en 1Minuutje en bedacht in 2011 met Katinka Baehr de Straat-o-foon, een installatie in Amsterdam Oost met audioportretten van bewoners.

 

Tjitske Mussche (1982) maakt interviews, reportages en documentaires voor onder meer de radioprogramma’s Nooit meer slapen, Plots (Jan Kassiesprijs 2013, Zilveren Reissmicrofoon 2014), 1Minuut en 1Minuutje (Prix Europa) en Toendra (allemaal VPRO Radio 1). Samen met Laura Stek produceerde ze de radioserie Ongesigneerd, met de verhalen achter de schijnbaar onzichtbare ontwerpen in onze omgeving, zoals die van de lantaarnpaal, snelweg en het straatnaambordje. Samen met Bureau Boven ontwikkelde ze audiotours met verhalen over het voormalige Shell-terrein (Tolhuistuin) in Amsterdam-Noord en het voormalig Philipsterrein (Strijp-S) in Eindhoven. Sinds 2009 vormt zij samen met Maartje Duin Stichting Grenzeloos Geluid.

 

Katharina Smets (1984) is een onafhankelijke radiomaker met een achtergrond in filosofie, filologie en theaterwetenschappen. Ze werkte voor onder andere Klara, Radio 1, VPRO (De Avonden, Nooit Meer Slapen, Radio Doc), BBC World Service en NPR. In 2015 ontwikkelde ze een theatrale audiowandeling voor de Stadsschouwburg Kortrijk en de audiovoorstelling Kopfkino voor de appartementsblokken van het Antwerpse Hof ter Lo. Ze doceert audiostorytelling aan de afdeling Woord van het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen en begeleidt radioreporters van de VRT nieuwsdienst. In samenwerking met deBuren, Grenzeloos Geluid en de Brakke Grond organiseert Katharina luisteravonden vol avontuurlijke radioverhalen onder de naam In The Dark.

 

Luister hier naar de favoriete audioverhalen van curator Katharina Smets.
1) Man Met De Microfoon
2) Short Cuts BBC 4 Clocks
3) The Heart 1
4) The Heart 2