Be Aware - Een overzicht van de fashion film

Een reflectie van fashion film expert Niccolò Montanari op Act! Cut! Play!

In de afgelopen tien jaar zagen we een snelle groei van platforms voor het genre van de fashion film. Dit lijkt een verzamelterm te zijn geworden voor alle videoproducties met een sterke nadruk op stijl die verder gaan dan een bewegend lookbook of een kijkje achter de schermen. Er zijn verschillen in de manier waarop de fashion film wordt omschreven, maar het bijzondere van dit genre ligt in de samenwerking tussen verschillende creatieve industrieën – bijvoorbeeld mode, film en reclame – om emotioneel pakkende en aantrekkelijke video’s te creëren.

Het project Act! Cut! Play! werd ontwikkeld om de relatie tussen meerdere creatieve industrieën te stimuleren en verkennen. “Mode, film en theater zijn op gelijke voet samengekomen om voorbeelden te maken van hoe we de kwaliteit en creativiteit van de fashion film kunnen verhogen”, beschreef Branko Popovic, codirecteur van FASHIONCLASH en partner van Act! Cut! Play! Drie teams, bestaand uit een modeontwerper, een filmregisseur en een theatermaker, maakten drie unieke video’s die de traditionele vorm van de fashion film uitdagen en verbreden.

 

Elke film ging compleet anders om met het verbeelden van mode. In Your Approval Is Not Essential en The Parallel Pyramid Platform speelt mode bijna een ondersteunende rol. De eerste film draait om de vertelling: mode heeft vooral een visuele impact op het verhaal. De tweede behandelt mode niet als kleding, maar als iets dat mensen definieert, verdeelt en in groepen onderbrengt. De derde film - iii - past meer binnen het traditionele idee van de fashion film. Sterke esthetiek speelt hier de hoofdrol, en het verhaal ondersteunt de onderliggende boodschap van de film. Dit project leverde dus drie heel verschillende films op, maar ook gedeelde ondervindingen van de drie teams.

 

Hoewel men het nog niet eens is over een definitie van de fashion film, is duidelijk dat er vanaf het begin vanuit een gedeelde visie moet worden gewerkt. De focus zou moeten liggen op het beslissen hoe de verschillende disciplines interactie met elkaar aangaan, bijvoorbeeld welke een leidende of ondersteunende rol zal hebben of visuele impact aan het verhaal zal toevoegen. Het doel is niet om als leidende discipline op te vallen, maar om via de juiste formule een visie tot leven te brengen.

 

Het samenwerken aan een visie is geen compromis op kwaliteit om iedereen tevreden te houden. Het betekent dat de fundamentele creatieve en visuele principes door alle partijen worden begrepen en gedeeld, zodat van daaruit verder wordt gewerkt. Door te vertrouwen op elkaars talent en te begrijpen hoe andere disciplines werken, kunnen de deelnemers ook anders over hun eigen werkwijze gaan denken. Dat leidt tot een unieke en innovatieve productie die de gebruikelijke filmcategorieën waarschijnlijk zal overstijgen.

 

De rol van het verhaal begrijpen is een cruciale stap in de ontwikkeling van relevante videocontent. Meestal vormt film het canvas voor een vertelling, waarbij disciplines als mode en theater de middelen worden om het verhaal tot leven te brengen. Hoewel elke discipline zijn eigen vorm van verhalen vertellen heeft, is hier het doel om het overeengekomen verhaal met terugwerkende kracht in elke discipline te kanaliseren en verwerken. Fashion film is een jong genre, en er zijn nog geen regels voor.

 

Act! Cut! Play! slaagde erin om ons algemene idee over fashion film op de proef te stellen en te verbreden. In plaats van films over mode, reclamefilms of stapelingen van imposante visuals zagen we wat er bereikt kan worden wanneer fashion film als een versmelting van meerdere creatieve disciplines wordt benaderd. Dit frisse perspectief zou ingezet moeten worden als een springplank om het genre verder te verkennen via bijvoorbeeld muziek, dans, illustratie of architectuur. Door het werken vanuit een gedeelde visie en het verdiepen van ons inzicht in elkaars – maar ook onze eigen – expertise, heeft fashion film de mogelijkheid om een uitstekend medium te worden voor creatieve industrieën op zoek naar innovatie in videocontent in het digitale tijdperk.

 

Door Niccolò Montanari - Consultant Fashion Film en Video

Act! Cut! Play! is een initiatief van FASHIONCLASH, de Brakke Grond en MoMu – ModeMuseum Provincie Antwerpen. Meer informatie.

Lees hier een interview met de makers van Act! Cut! Play!