Bruggen bouwen en Vlaams gevonk een plek geven in Nederland

De nieuwe muziekkoers van de Brakke Grond

Vanaf 2017 ligt de muziekprogrammering van de Brakke Grond open. Het muziekteam dat jaren de sterkhouder vormde van onze Sonic Soiree avonden, is andere horizonten gaan verkennen in het culturele veld. Een unieke kans voor een nieuwe garde om de programmering tegen het licht te houden en nieuwe paden uit te houwen. Na gesprekken van Deventer tot Brussel, met partijen van het Burgerweeshuis tot de Ancienne Belgique, is duidelijk geworden welke functie de Brakke Grond binnen het veld kan bekleden. Het belangrijkste uitgangspunt: waar schuurt het tussen Nederland en Vlaanderen en waar vonkt het? En hoe kunnen we al dat gevonk inpassen in waar de rest van het muziekveld behoefte aan heeft?

Die behoefte schuilt niet in de concurrentie aangaan met bestaande poppodia; wel in actief verbinden, bruggen slaan, ontmoeting faciliteren en inhoudelijke samenwerkingen aangaan, passend bij de algemene missie van dBG. We willen het Vlaamse talent dat in het zuiden voor reuring zorgt vaste voet aan de grond helpen krijgen in het Nederlandse circuit, waar het qua urgentie en meerwaarde klopt. We vertrekken telkens vanuit het Nederlandse publiek en de sector zelf, wat ons betreft de beste richtingaanwijzers voor de koers die we voor Vlaamse artiesten kunnen uitzetten. Dat doen we zowel vanaf het eigen podium in Amsterdam, alsook in de rest van Nederland. Geen eenmalige, op zichzelf staande concertshows meer, wel duurzame partnertrajecten die de zichtbaarheid van de artiesten zelf vergroten en daarmee de zichtbaarheid van de volledige, bruisende Vlaamse muzieksector.

 

Ons nieuwe muziekteam heeft de afgelopen maanden achter de schermen hard gewerkt om 2017 gelijk goed in te zetten en bovenstaande concreet te maken. Een samenwerking met Paradiso in de vorm van een gloednieuwe Flying Horseman show, we bundelen de krachten met Melkweg, Subbacultcha en Poppunt om de Belgische underground voor het voetlicht te plaatsen, een eerste artist in residence die hier noest aan nieuw materiaal kwam sleutelen en nog tal van projecten die we de komende weken verder uit de doeken zullen doen. Het mag ook nog spannend blijven, toch?

Hier kan je kennismaken met onze nieuwe programmeur Muziek, Birgit Van Asch.