Coded Matter(s) keert terug in 2018

Centraal staat het thema "Worldbuilding"

Coded Matter(s) keert terug naar De Brakke Grond met nieuwe avondprogramma's over de impact van digitale technologie op het kunstenveld en, bij uitbreiding, op de maatschappij. 

In 2018 staat het thema Worldbuilding centraal: hoe stellen kunstenaars duurzame en alternatieve wereldbeelden voor?

De eerste avond in een reeks van drie vindt plaats op 17 mei. Coded Matter(s): Big Bias focust op de datagedreven processen en geautomatiseerde technologieën die onze wereld radicaal veranderen.

 

Worldbuilding

Vandaag construeren hedendaagse Silicon Valley-reuzen een gegevensgestuurde realiteit waar complexe ecologieën groeien en passieve inwoners wonen. Worldbuilding staat voor het creëren van deze utopsiche plaats waar fictieve samenlevingen, sociale interacties, technologieën en identiteiten verankerd zijn.

 

In samenwerking met de Brakke Grond en verdeeld over drie avonden in 2018 nodigt FIBER kunstenaars en onderzoekers uit kritisch te reflecteren over deze beloofde tech 'utopia'. Ze beantwoorden vraagstukken omtrent groot-technologische onderwerpen en bieden een inkijk op alternatieve wereldbeelden. 

 

Na een lange geschiedenis van science-fiction schrijven en transmedia in tv-en filmcultuur is het nu aan de organisatoren van FIBER hun licht op de toekomst te schijnen, net zoals Ursula Le Guin en George Lucas hun eigen speculatieve toekomst verzonnen hebben. 

 

Coded Matter(s) is een samenwerking tussen FIBER en de Brakke Grond.

FIBER?

FIBER is een Nederlandse interdisciplinaire organisatie die nieuwe ontwikkelingen presenteert op het gebied van audiovisuele kunst, digitale cultuur en elektronische muziek. Speciale aandacht gaat uit naar de ondersteuning van beloftevol talent in tal van creatieve disciplines.

#1 Coded Matter(s): Big Bias 
vindt plaats op 17 mei. 

Meer weten?