De KOE wordt 30

De verjaardag wordt gevierd met twee hernemingen en een nieuwe productie

7289_koenbroos.jpg

Koen Broos

De KOE, één van de gezelschappen die sinds het eerste uur verbonden is aan de Brakke Grond, viert dit seizoen haar dertiste verjaardag. In Amsterdam brengt De KOE ter gelegenheid van deze mijlpaal twee reprises van succesvoorstellingen én een nieuwe voorstelling. 

 

Bart Grietens

De KOE zag officieel het levenslicht op 27 mei 1989, met aan haar wieg Peter Van den Eede en Bas Teeken, studiegenoten van het Antwerps Conservatorium. Dertig jaar later behoort Peter Van den Eede nog steeds tot de artistieke kern, nu samen met de Vlaamse actrice Natali Broods en de Nederlandse acteur Willem de Wolf. 

Alledrie de acteurs zijn in het jubileumseizoen te zien in reprises van voorstellingen die hen bijzonder na aan het hart liggen. En gedrieën maken ze een nieuwe voorstelling waarin ze voor- en achteruit blikken. 

Micha Wertheim verklaarde in februari 2018 zijn liefde aan De KOE in NRC Handelsblad. 

Lees de NRC-bijdrage 

30 jaar De KOE in Amsterdam

Het feestseizoen begint in november bij onze buren van Frascati, en eindigt in juni bij ons in de Brakke Grond. 
 

Krenz, de gedoodverfde opvolger

23 & 24 november 2018, Frascati

Willem de Wolf maakte de solo Krenz in 2011, niet lang na zijn aantreden als kernlid van de KOE. In zijn monoloog verbindt Willem de Wolf zijn eigen Groningse jeugd met die van Egon Krenz, de kortstondige politieke leider van de DDR ten tijde van de val van de muur. Krenz werd al op 36-jarige leeftijd door zijn politieke opvoeder Erich Honecker tot opvolger benoemd. Vervolgens had hij 17 jaar te wachten en zijn gedrag onbesproken te houden. 
Meer info en tickets
 

Who's Afraid of Virginia Woolf

17, 18 en 19 februari 2019, De Brakke Grond

In 2005 bracht De KOE voor het eerst Who's Afraid of Virginia Woolf, naar Edward Albees toneelklassieker uit 1962. Met Martha en George, hier gespeeld door Natali Broods en Peter Van den Eede, slaat Albee het ideaalbeeld van de 'American Dream' aan diggelen: twee gedesillusioneerde mensen proberen zich aan de sleur van hun relatie te onttrekken door het creëren van leugens en illusies. 

Meer info en tickets
 

ACHTER/AF

31 mei, 1 juni en 2 juni 2019, De Brakke Grond

De nieuwe creatie ACHTER/AF is de voorstelling na de voorstelling. Een stuk over opluchting en voldane vermoeidheid, maar ook over zelfhaat en gemiste kansen. Een stuk over nachtelijke ritten terug naar huis, heen en weer geslingerd tussen “waarvoor doe ik dit eigenlijk?” en “hiervoor doe ik het dus”. Een stuk tussen dronken uitgelatenheid en beschaamde stilte. Met uiteraard de artistieke kern van De KOE op het toneel. 

Meer info en tickets