De Troffel 2018 naar Siona Houthuys

Een van de jonge makers die door Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond onder de noemer Grensverkeer wordt ondersteund, Siona Houthuys, heeft samen met Berten Vanderbruggen op Festival Cement in 's-Hertogenbosch De Troffel 2018 gewonnen. 

De Troffel is de stimuleringsprijs van Festival Cement die jaarlijks wordt uitgereikt aan het beste concept voor een voorstelling, performance of tekst van een beginnend maker. De prijs van € 7.500 biedt de winnende jonge theatermakers financiële ondersteuning om hun winnende projectplan verder uit te werken. Ook ontvangt de winnaar de uitnodiging om de voortgang of realisatie van zijn of haar plan te tonen tijdens Festival Cement 2019.

 

Uit het juryrapport:

"Siona en Berten presenteerden een voorstellingsconcept over het toeval waarin de romanticus en de scepticus aan het woord komen. De jury is onder de indruk van de uitwerking van de pitch - bijna al een voorstelling op zich. Het frivole karakter schetst niet alleen een idee van wat de voorstelling gaat worden, maar draagt al de sfeer en het gevoel ervan over. De dynamiek tussen Siona en Berten is mooi om te zien, door hun verschillende achtergrond vullen ze elkaar erg goed aan. Ook hun inhoudelijk vertrekpunt spreekt tot de verbeelding. De jury heeft alle vertrouwen dat er een boeiende vertaalslag van het materiaal gemaakt zal worden." 

Siona en Berten zullen onder andere tijdens een residentie in de Brakke Grond in mei 2018 werken aan deze nieuwe voorstelling.