De Zwarte markt voor kennis

Hoe maak ik van mijn balkon een groene oase? Verandert de betekenis van een herinnering met de jaren? En wat doet een lobbyist eigenlijk precies? Deze en vele andere vragen werden op de Zwarte markt voor kennis beantwoord. 

Maar liefs 99 deskundigen deelden hun expertise en ervaring op de Zwarte markt voor kennis die op zaterdag 11 juni werd georganiseerd in het kader van het themajaar ‘All Future Memories’. Elke deskundige was ingedeeld in één van de vijf categorieën van kennis: dubieuze kennis, kennis in de doofpot, vergeten kennis, ongrijpbare kennis en kennis van de toekomst. Een speciale strippenkaart gaf het publiek de toegang tot tien minuten persoonlijke kennisdeling met één van de deskundigen. Daarna klonk de sirene en was het tijd om door te schuiven naar de volgende kennisdeler.

 

Op deze manier was het mogelijk om achtereenvolgens te spreken met bijvoorbeeld een lobbyist, een acteur, een journalist en een hoogleraar. Omdat elke ronde slechts tien minuten duurde, was de informatiedichtheid van de korte geprekken vaak erg hoog. Sommige kennishandelaren vertelden een verhaal, anderen lieten het onderwerp aan de bezoeker of stelden zelf vragen. In elk geval bracht elke spreker zijn eigen, unieke verhaal en dat maakte dat vele bezoekers meerdere strippenkaarten versleten, hongerig naar meer kennis.

 

Ook de thema’s die dit jaar in de Brakke Grond worden onderzocht, zoals het geheugen en hoe we omgaan met herinneringen, waren voor veel kennis-delers onderwerp van gesprek. Zo sprak theatermaker Tom Struyf over zijn theaterstuk ‘Het Vergeetstuk’, dat hij baseerde op Douwe Draaisma’s Vergeetboek. Hij legde uit dat onze herinneringen telkens opnieuw worden opgeslagen, waardoor de betekenis ervan niet vaststaat. Struyf vertelde onder meer over zijn grootmoeder die de laatste jaren enkel rooskleurige herinneringen heeft aan haar huwelijk dat lang niet altijd eenvoudig is geweest. Op die manier is vergeetachtig worden misschien zo erg nog niet, aldus Struyf.

 

Sanne van Driel was aanwezig als spreker in de categorie ‘Kennis in de Doofpot’, zij schreef een boek over de filosofie van anorexia. Als ervaringsdeskundige stelt van Driel dat anorexia niet enkel een ziekte die is die moet worden genezen, maar kan worden beschouwd als het begin van herstel. Van Driel ziet anorexia namelijk als een manier om te ontsnappen aan een situatie die als onleefbaar wordt ervaren. Daarom pleit zij ervoor om goed te onderzoeken wat iemand met anorexia precies wil vertellen, in haar boek De strijd van het kleine meisje wijdt ze hier verder over uit.

 

Ook de online verzamelplaats van kennis was vertegenwoordigd deze dag en wel in de persoon van Sandra Fauconnier. In haar ‘Bootcamp for the brain’ legde de kunsthistorica uit hoe zij al jaren voor Wikipedia schrijft en welke zwarte gaten er nu nog bestaan binnen Wikipedia. Biografieën over vrouwen, artikelen over  kunst en alledaagse objecten zijn bijvoorbeeld nog flink onder-vertegenwoordigd. Dat heeft volgens Fauconnier met name te maken met de achtergrond van de meeste schrijvers voor Wikipedia: blanke, hoogopgeleide mannen en dat zie je terug in de onderwerpkeuze. Om de deelnemers aan de bootcamp een gevoel te geven hoe het is om te schrijven voor Wikipedia, bracht Fauconnier een aantal onderwerpen mee die nog geen Wikipediapagina hebben. De deelnemers beten hun tanden stuk op onderwerpen als ‘Afrikaanse Kunst’, ‘Stoemp’, ‘Nachtcrème’ en op de biografie van de Vlaamse Magnum fotografe Bieke Depoorter. Zo werden de deelnemers door Fauconnier uitgenodigd na te denken over de achtergrond van de informatie die dagelijks wordt opgezocht. Want als deze zwarte markt één ding duidelijk heeft weten te maken, is het wel dat mensen nooit uitgeleerd zijn, en dat nieuwsgierigheid niet enkel aan kinderen voorbehouden is.

 

De Zwarte markt voor kennis maakt deel uit van All Future Memories en werd in samenwerking met WildVreemd, Nerdlab, SETUP en de UvA georganiseerd. Dit project werd gesteund door The Art of Impact. 

 

Amsterdam, zaterdag 11 juni n.a.v. de Zwarte markt voor kennis.