DocLab Academy als snelkookpan voor nieuwe interactieve verhalenvertellers

‘We are still telling stories, as people have been doing for centuries.’

Met DocLab Academy 2015 (19 - 24 november), werden ook in deze derde editie nieuwe methodes verkend om oude én nieuwe verhalen te vertellen. Zes dagen lang bogen 25 deelnemers uit Nederland, Vlaanderen en de rest van de wereld over actuele vraagstukken  tijdens masterclasses van nieuwe media pioniers. Het Academyprogramma is een initiatief van de Brakke Grond en IDFA Doclab en onderdeel van het nieuwe media festival DocLab: Seamless Reality

Hoogtepunt van het festival was de expositie Seamless Reality, met werk van nieuwe media pioniers, waaronder Academy deelnemers uit afgelopen edities. Zo toonden deelnemers Jan Rothuizen en Sara Kolster (deelnemers 2013) het project Drawing Room dat tijdens het festival de Award for Digital Storytelling won en werkte Sara Kolster ook mee aan het foto- en videoproject uit de expo: Imperial Courts. De Vlaamse Dries Depoorter, Academy deelnemer uit de editie van vorig jaar, presenteerde Jaywalking en Sheriff Software, waarover hij sprak tijdens het Live-cinema evenement The Art of Artifical Intelligence.

 

Expertmeetings, masterclasses (door o.a. Errol Morris), workshops, een op een gesprekken met experts en studiobezoeken bij Submarine en Prospektor, maken deel uit van het gehele  DocLab Academy curriculum. Uit die vele gesprekken in de Brakke Grond met de deelnemers, blijkt hoe elk vanuit hun eigen praktijk en ambitie de materie absorbeert.

Lees het jury report voor de award.

Yuri Veerman

De Nederlandse deelnemer Yuri Veerman, die eerder samen met Medialab Setup het project Koppie Koppie ontwikkelde, werkt straks samen met Het Nieuwe Instituut aan een interactieve webdocumentaire over de Olympische spelen. Het Academyprogramma bood de tijd en expertise om gemaakte plannen nog voor de uitwerking grondig onder de loep te nemen.  

Koppie Koppie: Rechtenvrije Flickr foto’s van andermans kinderen werden op mokken geprint en online te  koop aangeboden. www.yuriveerman.nl

Elien Spillebeen

De Vlaamse documentairemaakster Elien Spillebeen kijkt terug op  een week waarin ze veel relevante contacten opdeed. Tijdens die zes dagen kwamen ondefinieerbaar veel kwaliteiten samen, zo concludeerde ze, waarbij veel ruimte was voor elkaars input. ‘Wat mij aan kennis en ervaring ontbreekt, is rijkelijk aanwezig bij anderen en dat inspireert en biedt nieuwe kansen’. Spillebeen verwacht in de toekomst nog nauw met enkele nieuwe connecties samen te werken. 

Op 3 december werd in Leuven haar project Backup Butembo te zieb, waarvoor ze de eretitel Vredesvrouw 2014 van het Belgische senaat kreeg.

Jens Wijnendaele

Tot slot vormde het Academyprogramma de aanleiding om de Vlaamse ontwerper Jens Wijnendaele uit te nodigen voor een nieuw project in de Brakke Grond. Eerder dit jaar studeerde hij af als grafisch ontwerper aan de School of Arts KASK in Gent en won hij met zijn afstudeerproject EXIBET de ereprijs van Stichting René Bruynseraede - De Witte 2015. 

EXIBET is een speculatief onderzoek naar de ondergang van de mensheid. Tijdens het Something Raw festival (9 – 13 feb 2016) nodigt de Brakke Grond Jens Wijnendaele uit om zijn afstudeerproject verder te ontwikkelen. 

IDFA DocLab is een samenwerking tussen DocLab en de Brakke Grond. Met steun van: het Amsterdam fonds voor de Kunst, Stimuleringsfonds Creatieve industrie, Nederlands Film Fonds, Vlaams Audiovisueel Fonds en Creative Europe Vlaanderen.