Dooddoeners in discussies. ‘Zo is het nou eenmaal’.

Theatermaker Rebekka de Wit helpt bij cynisme.

Dooddoeners. Van die algemeenheden die alle hoop en mogelijkheden uit een gesprek en de wereld persen. ‘We hebben nou eenmaal’, ‘je kunt zeggen wat je wil, maar…’, ‘als je kijkt naar de cijfers…’. Rebekka de Wit maakte er een voorstelling over. “Stellen die naar de voorstelling komen krijgen daarna vaak ruzie.”

 

 

Na een vakantie claimde de buurman drie verdwenen koffers terwijl er slechts één camera was gestolen. De verzekering keerde gul uit. ‘Ja maar Rebekka, wij hebben het spelletje gewoon net iets beter gespeeld,’ zei de buurman. Rebekka vertelt erover haar voorstelling Presentatie van een ongecensureerd moppenboek. Ze vertelt hoe ze tegenover de buurman met een bek vol tanden stond. Dat ze wist dat het niet klopte wat hij zei, op allerlei manieren niet klopte, maar niet wist hoe ze zich moest verweren. En hoe ze dat gevoel in de rest van haar leven nog vele malen voelde, die onmacht tegen cynisme en defaitisme.

Belgen zijn cynischer

Sinds een paar maanden woont Rebekka in Amsterdam, na tien jaar in en rond Antwerpen te hebben gewoond. Van oorsprong is ze Nederlandse. Zijn Belgen, die toch bekend staan als zacht en beschaafd, ook minder cynisch dan Nederlanders? “Ik denk eerder dat ze cynischer zijn,” zegt Rebekka. “Belgen vinden het bijvoorbeeld heel irritant als je ‘lekker!’ zegt voordat je een hap van het eten hebt genomen. Daar kunnen ze niet tegen. Terwijl ik denk: waarom mag je niet de hoop hebben dat het lekker is, er vanuit gaan dat het lekker is?” Nederlands enthousiasme, daar maken de Belgen ook graag grappen over, zegt Rebekka. “Als ze Nederlanders nadoen gaat het vaak daarover, ‘oh enig!!’.”

Waarschuwing voor stellen

Presentatie van een ongecensureerd moppenboek is goed voer voor napraten. “Ik krijg veel reacties van mensen die zich in mij herkennen, die denken: ja, zo gefrustreerd ben ik ook vaak over die dooddoeners, nu snap ik waarom.” En sommige stellen krijgen er ruzie door, zegt Rebekka. “Dan gaat het van: ‘zo ben jij, zo praat jij, zo doe jij! En daar erger ik me al zo lang aan’.”

Lees het hele interview met meer vragen aan Rebekka op We Are Public.  Ze vertelt over haar achtergrond en haar carrière als schrijver. Ze vraagt zich af of cynisme een 'mannending' of een 'generatieding' is.

Lees verder

Fragment uit een interview door Liedewij Loorbach op We Are Public.

Lees alles

Presentatie van een ongecensureerd moppenboek is op Wo 13 & Do 14 jan 2016 te zien in de Brakke Grond. Op donderdag gratis te bezoeken met de We Are Public-pas.

Info en kaarten