Drie dingen die je moet weten over de blockchain

Hoe dit digitale kasboek onze blik op de wereld kan veranderen

De blockchain, de technologie achter de virtuele munt bitcoin, is naast drager van crypto currency voor vele andere toepassingen te gebruiken. Denk aan wasmachines die zelf hun wasmiddel afmeten, bestellen en betalen. Tijdens een avond op 25 februari in de Brakke Grond met Michel Bauwens komen de beloftes van de blockchain uitgebreid aan bod.

 

Digitaal kasboek

De blockchain is een gedecentraliseerd digitaal kasboek wat door alle computers verbonden met deze database (lees meer in het volgende kopje) synchroon wordt opgeslagen en bijgehouden. Dit maakt een centrale server zoals een bank of andere vertrouwenspersoon overbodig, wat transacties sneller maakt.

De Vlaamse cyberfilosoof Michel Bauwens doet onderzoek naar peer-to-peer netwerken en hoe deze een nieuwe maatschappij kunnen vorm geven.

Integere transactie

Maar hoe wordt de integriteit van een transactie dan gewaarborgd zonder tussenpersoon? Op elke nieuwe transactie wordt een niet vervalsbare encryptie aangebracht met de hele geschiedenis van alle eerdere transacties van het te verhandelen object - als een soort financieel DNA. Deze wiskundige formules worden gecontroleerd en verwerkt door computers uit het systeem, dit heet mining. Gebruikers kunnen de rekencapaciteit van hun computer beschikbaar stellen, daarmee worden zij een miner. De miners zorgen voor de consensus tussen alle kopieën van het kasboek. Bij gesjoemel met één kasboek, wordt er geen consensus bereikt in het netwerk en weigeren alle andere kopieën van het kasboek de foute transactie.
 

De belofte van de blockchain

Onder de mogelijkheden van de blockchain vallen bijvoorbeeld smart contracts - een contract ondertekenen zonder notaris - betalingen zonder bank, stemformulieren die niet meer vervalst kunnen worden en goed geregelde royalty’s.
Juist omdat de technologie van de blockchain decentraal is en de macht weer teruglegt bij het individu, kan zij een tegengeluid geven in ons digitale landschap wat gedomineerd wordt door een paar grote bedrijven zoals Google en Facebook.


Michel Bauwens & de belofte van de blockchain 
Do 25 feb 20:00 in de Expozaal, Brakke Grond

Info en kaarten

Meer weten? Duik de diepte in, in het artikel in De Correspondent; ‘Hoe bitcoin de oude idealen van het internet nieuw leven inblaast’.
Of bekijk dit filmpje: