Dries Depoorter, kunstenaar aan huis, houdt het ‘internet’ een spiegel voor

Met Trojan Offices maakte Dries zijn debuut tijdens de DocLab expo 2014 in de Brakke Grond. Sindsdien is hij een graag geziene gast, spreker en exposant in de Brakke Grond, als deelnemer aan DocLab Academy 2014, op de Yami-Ichi Black Market 2015, maar ook op Festival STRP en te V2. Dit jaar verwelkomen we Dries opnieuw in de DocLab: Seamless Reality expositie waar Sheriff Software, een live-stream installatie met 12 beeldschermen, in premiere gaat.

 

Of je nu wil of niet, wie naar het werk van mediakunstenaar Dries Depoorter kijkt, neemt vaak de rol aan van voyeur. Op het eerste zicht is er vaak niet veel te zien, live-stream bewakingscamera’s geven zicht op een koffie-apparaat in een kantoor of op een kruispunt op een heel andere plek in de wereld. Je kijkt over de schouder mee naar beelden die door anderen op het internet zijn geplaatst. Dries gebruikt het medium internet kritisch en ontwikkelt tools die vragen stellen over zaken rond het delen van informatie en privacy. De grens tussen wat wettelijk of maatschappelijk aanvaardbaar is, is vaak zo dun dat het moeilijk is er niet soms onbedoeld overheen te gaan.

Tinder In 2015

Tinder In legt het verband tussen profiel foto's van LinkedIn & Tinder van dezelfde persoon en maakt de verschillen zichtbaar. Het plan leefde om een serie van tien dubbele portretten in een galerie in Parijs tentoon te stellen, maar nog voor dit kon ging het project viraal. Aanvankelijk willekeurige profielen uit zijn eigen Tondel profiel, maakten aanspraak op kwesties rond privacy die nog lang niet zijn uitgekristalliseerd. Lees het artikel op The Creators project

Sheriff Software 2015

Op verschillende plekken in de wereld wordt het stadsverkeer met simpele webcams  in de gaten gehouden. Wat zij registreren, is vaak onbeveiligd te vinden op het internet. In Sheriff Software kijk je over de schouder van de politie mee. Aan de hand van de laatste oproepen wordt via de dichtstbijzijnde live webcams steeds ingezoomd op de plaats van de meest actuele overtreding. Daarnaast zijn er webcambeelden te zien van de locaties waar de politie juist nauwelijks hoeft te komen: plekken waar rust veel meer gegarandeerd is. Sheriff Software is van 19 t/ 29 november te zien tijdens de IDFA DocLab Expositie: Seamless Reality.

Scratch Tickets 2015

Op de Yami-Ichi black market bemande Dries een stand met Scratch Tickets, loten waarmee je tot 1000 volgers kunt winnen voor je Instagram of Twitter acount. De Yami-Ichi Black Market is een rommelmarkt vol internet-ish items. Het idee waaide over vanuit Japan en kreeg voor het eerst een plek in Europa: op het Nes voor de Brakke Grond. Na Amsterdam volgden New York en Oostenrijk de trend. De Scratch Tickets verhuisden mee. 

Trojan Offices 2014

Na de premiere tijdens DocLab Immersive Reality 2014 reisde de  video-installatie Trojan Offices onder meer door naar STRP in Amsterdam. Met de installatie heb je toegang tot tal van live-stream bewakingscamera’s. Ze geven je real-time een inkijk in het doen en laten van werknemers van grote bedrijven. Meestal gebeurt er niets, maar met een beetje geluk tref je  op die webcams twee collega’s verwikkeld in een hevige discussie. De installatie was ook dit jaar nog te zien op Test-Lab The Graduation Edition in V2 Rotterdam

Bekijk het volledige programma van IdfaDoclab Seamless Reality