Expo Wij Twee Samen

Alzheimer als bron van inspiratie voor kunstenaars

De ziekte van Alzheimer, een degeneratieve aandoening van de hersenen, krijgt een steeds bredere aandacht, niet alleen in de zorg maar ook in de kunsten. Vorig jaar september was hier de expositie Wij Twee Samen van illustrator Ephameron te zien over haar dementerende vader. In februari stond de voorstelling DMNT (dement) van Choreograaf Ugo Dehaes in de Brakke Grond. De expositie Wij Twee Samen reisde na de Brakke Grond (2015) door naar Den Haag en doet vanaf maart 2016 verschillende steden aan in Nederland, met Almere als eerste tussenstop. 

Zowel Ephameron (Eva Cardon) als Dehaes zagen iemand van dichtbij wegkwijnen door Alzheimer. Deze persoonlijke ervaring van een dierbare wiens geheugen langzaam wordt aangetast, was de inspiratiebron om een werk te baseren op deze ziekte. Zo maakte de Vlaamse Ephameron tien jaar lang illustraties over het proces van haar vader die langzaam de taal verloor. De impact van deze dementie die het taalgebied van haar vader aantastte leverde een aangrijpend boek op. 
Wij Twee Samen, welke als gelijknamige tentoonstelling in de Brakke Grond te zien was en momenteel door Nederland toert. 

De tevens Vlaamse Ugo Dehaes maakte een dansvoorstelling over het proces van dementie, over vergeten, de eenzaamheid en verwarring van een aftakelend brein.
Het geheugen inspireerde ook onze programmeur visuele kunsten Veerle Devreese voor het themajaar All Future Memories (feb 2016 t/m feb 2017)

DMNT, Ugo Dehaes/Kwaad bloed, foto: Clara Hermans

Wij Twee Samen op reis

De expo van Ephameron is nog te bezoeken in de volgende plaatsen:

Aankomend 2016
Ma 09.05 t/m Za 18.06, Flevomeer bibliotheek, Dronten
Ma 20.06 t/m Vr 29.07, Flevomeer bibiotheek, Lelystad

​Geweest
Do 03.03 t/m Ma 02.05, Nieuwe Bibliotheek, Almere
Vr 30.11.15 t/m Vr 04.01.16, Centrale Bibliotheek, Den Haag (foto boven)
Zo 26.09 t/m Za 07.11.15, de Brakke Grond, Amsterdam