'Flash Memory' is terug in de foyer

Een aandenken aan de expo van Jan Rosseel

Flash Memory bestaat uit een serie eikenhouten dozen met daarin iconische afbeeldingen van historische gebeurtenissen. Jan Rosseel heeft de beelden wel ontwikkeld maar niet gefixeerd op fotopapier, waardoor het chemische proces continueert als licht erop valt. Door de doos open te schuiven en het beeld te bekijken verandert de afbeelding, totdat het verdwijnt in een zwart vlak. Iedere blik op de afbeelding beïnvloedt het beeld en tegelijk de herinnering aan het beeld van de historische gebeurtenis. Op deze manier is de betrouwbaarheid van ons geheugen gelijkgesteld aan de betrouwbaarheid van het fotografische beeld.

 

De dozen waren al te zien in de expo Back-up, die van 10 december 2016 t/m 29 januari 2017 in de Brakke Grond te zien was. Na een korte pauze is één doos teruggekeerd. Kom kijken wat er nog van over is in de foyer, naast de ingang van de expozaal!

 

Back-up is een drieluik tentoonstellingen die opeenvolgend in Amsterdam, Gent en Den Haag staat. De volgende twee delen van de expositie zijn te zien in Museum Dr. Guislain in Gent (t/m 28 mei 2017) en in Stroom Den Haag (2 december 2017 t/m 18 februari 2018).