Grensoverschrijdende BYOB editie groot succes

Als beste buren sloegen medialabs Nerdlab (Gent) en SETUP (Utrecht) de handen ineen en organiseerden de eerste grensoverschrijdende BYOB-editie, één avond in Gent en één avond in Utrecht.

Bring Your Own Beamer - kortweg 'BYOB' - is een idee uit de koker van de Nederlander Rafaël Rozendaal en is, volgens Nerdlab, naast kaas en kroketten uit de muur, het leukste Nederlandse exportproduct. Het 'open source exhibition concept' nodigt beeldmakers met diverse achtergronden uit om niet alleen hun beamer, maar ook hun beste digitale projecten mee te nemen en te tonen aan het grote publiek. 

“Bring Your Own Beamer is niet gecureerd en dat levert een ware lappendeken van hedendaagse mediakunst op. Het is voor veel beeldmakers de ideale, laagdrempelige plek om een nieuw werk of experiment voor het eerst publiekelijk tentoon te stellen. Bring Your Own Beamer is daarmee niet alleen een podium, maar ook de plek waar kennis wordt uitgewisseld, waar makers elkaar ontmoeten en samen de hedendaagse beeldcultuur vieren. Juist daarom is het belangrijk om dat samen in meerdere steden te doen; veel van deze makers werken in een heel lokale scene, maar krijgen hierdoor de gelegenheid om hun kennis en netwerk enorm uit te breiden.” 
Organisator Frank-Jan van Lunteren van SETUP

Per stad toonden meer dan 70 makers hun werk en de Brakke Grond zorgde voor een toerende bus zodat makers ook bij de buren hun werk konden tonen waar in totaal bijna 3000 bezoekers op afkwamen.

Het succes van de Belgische editie van BYOB werd mee gedragen door de ervaring en deelnemers uit Nederland. De samenwerking bracht niet enkel kennis maar ook vooral goesting bij de verschillende organisaties. Goesting voor een volgende editie! 
Organisator Hannes D’Hulster van Nerdlab

Dit project kwam tot stand in samenwerking met Nerdlab, Fisheye, KERK, SETUP, Kapow, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond en BesteBuren.

Aftermovie 2015 door SETUP

foto's: Vicky Bogaert

After movie BYOB Gent
Mediaraven vwz