Het beste van Glimps

Top 5 van muziekprogrammeur Thomas Vandewalle

Het is vlak voor het einde van 2015 natuurlijk weer lijstjestijd en Thomas Vandewalle, muziekprogrammeur van De Brakke Grond, komt daarom graag met een top 5 van de acts die hij afgelopen week zag op showcasefestival Glimps in Gent: 
 

Le Colisée


Een band met heel wat potentieel. Jonge honden die een unieke sound neerzetten en zich vol energie over het podium heen bewegen. Zeer beloftevolle muzikanten die gedurfde melodieën laten klinken. Een mix tussen electronische pop, afrikaanse ritmes en hippe zanglijnen.
 

My Baby


Terwijl ze volgende week in een uitverkochte grote zaal van Paradiso spelen, staan ze in Gent in Café de Charlatan voor zo’n 200 man te spelen. Een band die dus wel nog met beide voeten op de grond blijft. De aanstekelijke drumpartijen laten de voeten van het publiek in elk geval snel heen en weer bewegen. Met daarbij de ijzersterke uithalen van zangeres Cato Van Dyck en een soulvolle en funky twist op de gitaarlijnen, verzorgde de groep een geweldig optreden.

SCHNTZL


Als er gelabeld moet worden dan krijgt dit al snel het stickertje 'jazz' mee. Hoewel dit duo veel meer in z’n mars heeft dan een klassiek jazz-parcours. Je hoort in hun nummers zijsprongen naar hiphop en electronica. Het piepjonge duo heeft alles in zich om verder door te groeien en misschien wel heel erg groot te worden.
 

HIELE


Terwijl iedereen op het festival probeert aan te schuiven om Bazart te zien neem ik de bewuste keuze een kleiner zaaltje op te zoeken. En dat dat een juiste keuze bleek te zijn werd al snel duidelijk. Roman Hiele die achter de knoppen kruipt blaast de oren van eenieder open met heel wat nieuw materiaal. Hoewel het om die laatste reden af en toe fout gaat blijft hij volharden en pakt door met duistere en knisperende electronica, met een techno randje. Een persoonlijke favoriet.
 

The Black Heart Rebellion


Terwijl iedereen om me heen op Glimps het over donkere materie heeft en de cinema induikt, verdiep ik me graag in het donkere geluid van The Black Heart Rebellion, die net hun nieuwste plaat uitbrachten op het Gentse Consouling Sound label. Een knap staaltje duister en atmosferisch gitaarwerk. Symbalen, distorsion, snijdend gitaarwerk, rook en het juiste licht maakte deze show helemaal compleet. Absoluut een bijzondere en zeer goede show. Zeker voor de liefhebbers die hun overvolle mailbox of todolijstje even willen vergeten.