Hoe werken Vlaanderen en Nederland samen in de muziekindustrie?

Luk Sponselee van The Flipside Paradox

Hij brengt jazzmuzikanten uit verschillende landen bij elkaar om te improviseren. "We zien vanuit de praktijk dat er niet genoeg samenwerking is tussen muzikanten uit Vlaanderen en Nederland. Het zou mooi zijn dat we dat kunnen bewerkstelligen. Dat de grens tussen Nederland en België een beetje wordt opgeheven en dat muzikanten makkelijker bij elkaar op bezoek komen en samenwerkingsverbanden aangaan." 

BesteBuren interviewde Luk over de verschillen tussen Vlaanderen en Nederland op het gebied van muziekcultuur. 

Waarin verschillen Nederland en Vlaanderen op het gebied van cultuur volgens jou?
"Dit is kort door de bocht, maar je mag toch wel stellen dat kunst en cultuur in Nederland een andere waarde heeft dan in Vlaanderen. In Vlaanderen zit de kunst en cultuur dieper geaard in de maatschappij. Het wordt serieuzer genomen, het is in ieder geval geen 'linkse hobby' zoals het in Nederland vaak genoemd wordt. Dit ridiculiseert en bagatelliseert de hele sector, en om terug te komen na zo'n uitspraak moet je wel stevig in je schoenen staan. Op andere punten gaan we in Nederland dan weer wel hard, zoals architectuur en technologie."

Als Nederlandse musicus, hoe is je relatie met Vlaanderen?
"Ik kom uit Hulst (Zeeuws-Vlaanderen), dat ligt 4 km van de grens, en in mijn jeugd werd het rustieke vestingstadje in de weekends overspoeld door shoppende Belgen. Daarmee was - en is - Vlaanderen eigenlijk nooit ver geweest. Ik ging ook altijd eerder stappen in Antwerpen dan in Amsterdam (waar alles toch te vroeg sluit!)."

Ik denk ook dat wij Zuid-Nederlanders veel meer te halen hebben uit Vlaanderen. 

Sinds Artspace Flipside, onze basis in Eindhoven, hebben we met grote regelmaat Belgen geprogrammeerd: films, performances, beeldende kunst en muziek. Ook in Antwerpen en verder hebben we verschillende evenementen georganiseerd. Ik denk ook dat wij Zuid-Nederlanders veel meer te halen hebben uit Vlaanderen. Sociaal, cultuur-historisch gezien, liggen we veel dichter bij elkaar dan het Noord-Nederlandse terrein. Neem alleen al de katholiek Bourgondische insteek van het leven wat Brabanders, Limburgers en sommige delen van Zeeuws-Vlaanderen  gemeen hebben met de Vlamingen.

Durven lunchen heb ik geleerd in Vlaanderen. 

De landsgrens bakent streken en provincies onnodig van elkaar af. De Brabantse Kempen en de grensstreek van Zuid-Brabant lopen qua volksmentaliteit gewoon in elkaar over. Kijk bijvoorbeeld naar Baarle-Nassau en Baarle-Hertog dat als een verliefd stel in elkaars armen ligt. Zo ook met Oost-, West- en Zeeuws-Vlaanderen. Het dialect is in basis hetzelfde, ze slikken allemaal de h in en de g wordt een h. Vanuit de Zesde Kolonne vinden we het ook belangrijk om 'externe' invloeden naar Eindhoven te halen; alleen daar kun je kunstzinnig en cultureel 'rijker' van worden. Dat zijn impulsen die een stad en gemeenschap nodig hebben om met een verbeterd en verrijkt inzicht verder te gaan.

Wat zijn volgens jou de overeenkomsten en de verschillen tussen Vlaanderen en Nederland?
In Vlaanderen is het café, koffiebar of restaurant de huiskamer. In Nederland mag je gelijk bij iemand thuis komen en ga je sneller een-op-een te werk. De gereserveerdheid en terughoudendheid van de Vlamingen is een veelgehoorde uitspraak tegenover de schreeuwerigheid en directheid van de Nederlanders. Het klopt ook wel maar ik zie het toch niet zo veel. Het zijn de 'Hollanders' van boven de rivieren die de boel bij elkaar schreeuwen maar met de Vlamingen waarmee ik werk is het ook recht voor zijn raap, en merk je weinig van die gereserveerdheid. Durven lunchen heb ik geleerd in Vlaanderen. En slecht en asociaal autorijden is wat ik geleerd heb in Antwerpen!

Op 12 juni 2015 was The Flipside Paradox voor de tweede keer te gast bij Zwart Wildin Gent. Tijdens het tweede weekend van de MEUBELEXPO gaan topmuzikanten uit de Zuid-Nederlandse en Vlaamse jazz- en improscene met elkaar in de clash. Een BesteBuren-project in het kader van het jaar waarin we de Vlaams-Nederlandse culturele samenwerking vieren. 

www.besteburen.eu

Het hele interview met Luk over zijn werk aan The Flipside Paradox verscheen op www.besteburen.eu.

Lees het helemaal