In gesprek met collectief buren: what's up?

Vlaams cultuurhuis de Brakke Grond biedt kunstenaars een werkplek in het hart van Amsterdam. Het Gentse collectief buren resideert er sinds 1 maart. En ze blijven tot het einde van deze maand. Ze repeteren, ze onderzoeken, ze werken aan hun voorstelling Blue Skies Forever: een performance waarbij ze vertrekken vanuit de verwondering over de portrettering van vrouwen in cinéma, reclame en beeld. 

What's up, buren. Hoe gaat het?

Goed! Sun In the Sky, You know how I feel. It's a new day, it's a new dawn, and we're feeling good. We zitten nu in een intense periode waarbij we ons werk helemaal herzien: samenwerken met een muzikant, een danseres en een stemcoach. Dat opent weer nieuwe wegen en dat voelt goed.

 

Jullie zijn niet voor het eerst in Amsterdam, hoe is het om terug te zijn?

In de lente van 2014 zaten we 3 maanden in de Bijlmer tijdens de BijlmAIR residency, hier terug zijn brengt eenzelfde energie en aandacht met zich mee. Het doet deugd om ons even alleen maar op Blue Skies Forever te focussen.

 

Wat maakte dat jullie besloten samen te werken als duo? En wat betekende dat voor jullie eigen autonome praktijk?

In 2012 begonnen we aan het schrijven van applicaties vanuit het idee en verlangen om samen iets te maken. Toen we begin 2013 de performance 'buren' maakten, bleek het goed te werken samen en besloten we onze gedeelde praktijk 'buren' te noemen, en de performance om te dopen in 'buren by buren'. Het werk van buren nam daarna een vlucht, waardoor onze eigen autonome praktijk op een lager pitje ging staan, maar we zagen onze samenwerking nooit als een breuk met ons individueel werk. Doordat we zo vaak samen zijn worden persoonlijke interesses gedeeld en krijgen die ook een plek binnen buren.

 

Wat zijn jullie aan het doen tijdens de residency bij De Brakke Grond? Hoe ziet een werkdag er uit?

Koffie - ontbijt - schrijven, lezen -  al dan niet opwarmen - verder installeren - repeteren - reflecteren - honger - repeteren - eten - thee - repeteren - en thee - repeteren - wandelen - eten - nabespreken.

 

De Brakke Grond en de Witte Zaal zijn even onze thuis geworden… Onze naam 'buren' refereert naar een term uit 'Wonen, Bouwen, denken' een essay van Heidegger waarin buren een werkwoord is dat aangeeft dat je telkens je ergens bent, je die plek gaat bewonen en dat dat wonen altijd bouwen is.

We bouwen dus voort op onze praktijk en specifiek aan een onderzoek dat we in het HISK in Gent startte. We selecteerden beelden en teksten, en vervolgens hebben we die beelden en woorden in de ruimte geïnstalleerd, als een soort onderzoekslabo. Dit onderzoeksmateriaal vormt de inspiratie voor een performance die we nog volop aan het ontwikkelen zijn. We ontwikkelen de performance specifiek voor de black-box, maar spelen die hier in een open witte ruimte en zoeken hiermee de grenzen van het beeldende en performatieve op.

 

Jullie zijn een jaar weg van huis om op verschillende plaatsen te werken en onderzoek te verrichten. 
Wat maakt de Brakke Grond voor jullie de juiste plek om verder te werken?

De Brakke Grond en het festival Something Raw focust op die kruisbestuiving tussen beeldend werk en performance.  

 

Wat mogen bezoekers verwachten?

Een stand van zaken. De performance is nog in ontwikkeling. We tonen beelden en tekst gelinkt aan ons onderzoek. De bezoeker kan de ruimte bezoeken als een open atelier en vrijelijk grasduinen door de vele teksten en beelden. Daarnaast zijn er vaste tijden waarop we de staat van onze performance tot nu toe tonen: een theatraal moment in de ruimte, waarbij de bezoeker uitgenodigd wordt om te gaan zitten en een half uurtje te kijken vanuit een vaste positie. Wij zijn achteraf aanwezig in de ruimte om na te praten en staan daarbij heel erg open voor gedachtelijnen die ontstaan zijn bij het publiek gedurende onze performance.

 

Wat staat er op de agenda na deze periode? Heeft dat nog iets te maken met wat jullie tijdens Something Raw laten zien of met jullie research?

Ja, we ontwikkelen de voorstelling verder, onder andere bij Gouvernement en STUK, gedurende Playground. Bij Gouvernement tonen we opnieuw een stand van zaken op Tumult, en 9 mei houden we een 5-jaar buren verjaardagsfeest. Vervolgens spelen we op Theater aan Zee, in CC Scharpoord in Knokke, Batard en op Playground.

 

Tot slot, zijn er specifieke inspiratiebronnen of kunstenaars die jullie zeer waarderen?

Cecilia Condit, Laurie Anderson, Clarice Lispector, Morgan Parker, Maggie Nelson, Melissa Gira Grant, de films van Jean-Luc Godard, Dorothy Stratten, Fargo, Frances McDormand, The Nightporter, The Wizard of Oz, Ericka Beckman.

 

Hun voorstelling Blue Skies Forever loopt van 15 maart t/m 18 maart '18 in de Brakke Grond.

Gedurende hun residentie is de repetitieruimte open voor het publiek.

Dit project kwam tot stand met de steun van het Mondriaan Fonds.