Kenniswand All Future Memories

Artikelen ook digitaal

De knalgele wand in de foyer van de Brakke Grond nodigt de bezoeker uit om kennis te verzamelen. De meest recente inzichten en verhalen over de toekomst van
het geheugen worden gedurende het themajaar All Future Memories opgetekend en op losse pagina's aan de kenniswand als een nieuw of aangescherpt perspectief weer ingebracht. 

 

Ook op deze webpagina kan je kennis vergaren. Klik door en lees de artikels van de kenniswand hier online.

Inleiding op All Future Memories

Waarom zouden we zelf onthouden in een tijd waarin we back-ups kunnen maken in een eindeloze cloud? Informatie is onuitputtelijk en delen en recyclen kost geen enkele moeite. Iets volledig vergeten lijkt onmogelijk geworden. Wat betekent dat voor ons geheugen in de toekomst? 

Inleiding op het jaarthema All Future Memories
Auteur: Veerle Devreese

Lees meer

 

The Genome-Binary Continuum

De Gentse grafisch ontwerper en kunstenaar Jens Wijnendaele (1990) visualiseert in een infographic de overgang van een zuiver biologisch naar een volledig digitaal menselijk bestaan. Met een sticker kan het publiek zijn comfort zone aangeven. Hoe ver willen we gaan in de digitalisering van ons leven? En wat zijn de gevolgen voor ons geheugen?

Hoe virtueel mag ons geheugen worden?
Auteur: Joke Beeckmans

Lees meer

Onomkeerbare geheugenmachines

In het kader van All Future Memories organiseerden FIBER en de Brakke Grond een avond met de Vlaamse cyberfilosoof Michel Bauwens en andere experts over de blockchain. De technologie werpt vragen op over hoe we omgaan met een geheugen dat nooit vergeet. En tegelijkertijd: hoe ons eigen geheugen omgaat met een nieuwe technologie.

Een gedeelde herinnering aan de blockchain
Auteur: Katia Truijen

Lees meer

De blockchain infographic

De blockchain is een revolutionaire netwerktechnologie die onze blik op de wereld grondig kan veranderen. Het is een manier om een digitale boodschap van de ene naar de andere partij te verzenden waarbij beide partijen kunnen rekenen op de integriteit van die boodschap.

Afbeelding door Yorit Kluitman

Lees meer

Ethereum wordt

Het internet van vandaag lijkt compleet niet op wat de bedenkers ervan verwachtten. Zij zagen het als een libertarische utopie, waar iedereen alles kan zeggen en met elkaar om kan gaan op basis van volledige gelijkheid. Zonder bobo’s die de dienst uitmaken.

De decentralisatie van het internet
Auteur: Gian Volpicelli

Lees meer

Lunch for Thought: kick-off

Een verslag van de kick-off van Lunch for Thought. In een serie lunches nodigt ‘visual storyteller’ Jan Rosseel kunstenaars, cultuurfilosofen, alfa- en bètawetenschappers uit om samen met hem te reflecteren op de toekomst van ons geheugen. 

Lunch for thought: Kick-off
Auteur: Joke Beeckmans

Lees meer

Hoe Bitcoin de oude idealen van het internet nieuw leven inblaast

In het ontwerp van Bitcoin - de virtuele munteenheid - zit ook de blauwdruk voor niets minder dan een alternatief internet. Scott Rosenberg schetst een aantal maffe, beangstigende én bemoedigende scenario's die kunnen ontspruiten uit de zogenaamde blockchainrevolutie.

Hoe Bitcoin de oude idealen van het internet nieuw leven inblaast
Auteur: Scott Rosenberg
Lees meer op de site van de Correspondent

Interview met kunstenaar Jan Rosseel

De Vlaamse kunstenaar Jan Rosseel organiseert gedurende het themajaar All Future Memories een reeks interdisciplinaire lunchgesprekken over ‘het geheugen van de toekomst’. De inzichten verwerkt hij in een grote solo-expositie. Rosseel is al jaren gefascineerd door het geheugen.

Hersenoefeningen
Auteur: Joke Beeckmans
Lees meer

Lunch for Thought met kinderen

Ook kinderen ontsnappen niet aan de lunchgesprekken van de Vlaamse kunstenaar Jan Rosseel rond het geheugen. Alle inzichten verwerkt hij in een grote solo-expositie, binnekort te zien in de Brakke Grond.

‘Een moment van je leven dat je terug weet’
Auteur: Revka Bijl
Lees meer

De Zwarte markt voor kennis

Op de Zwarte markt voor kennis verhandelden 99 kennishandelaren vergeten feiten, dubieuze kunde, informatie uit de doofpot, toekomstige kennis en ongrijpbare gezichtsvelden. De bezoekers struinden over de markt en kochten voor een prikkie kennis onder de toonbank. 

De Zwarte markt voor kennis
Auteur: Revka Bijl
Lees meer

Opnemen is macht

Audiocollectief SCHIK maakt podcasts, onder meer voor de VPRO, en is bezig met een theatrale audiotour voor audioverhalenfestival Oorzaken in de Brakke Grond. Samen hebben we een gesprek over de macht die het vastleggen van gesprekken met zich meebrengt, maar ook over de kracht van audio. 

 

Interview met audiocollectief SCHIK

Auteur: Annet Veenstra

Lees meer

Geheugentrainer

De tentoonstelling Jan Rosseel: Back-up in de Brakke Grond is de eerste van een drieluik, het eerste moment waarop de visuele werken uit Rosseels onderzoek naar de relatie tussen ons geheugen en de logica van visuele media publiek gedeeld worden. Gastcurator van het drieluik Joram Kraaijeveld interviewt zichzelf als een geheugentraining en reflectie op het geheugen tijdens het werkproces met Rosseel in de aanloop naar de tentoonstelling.


Geheugentrainer - Wat willen we herinneren?
Auteur: Joram Kraaijeveld

Lees meer