Kinderboekenprijs voor Kathleen Vereecken en Charlotte Peys

Woutertje Pieterse Prijs

Kathleen Vereecken en Charlotte Peys zijn de winnaars van de 32e Woutertje Pieterse Prijs, voor het mooiste kinderboek van het afgelopen jaar. Zij ontvingen de prijs voor het boek Alles komt goed, altijd (Uitgeverij Lannoo). De prijs, waaraan een bedrag van € 15.000,- is verbonden, werd uitgereikt in ons huis.

 

Ingehouden emotie en een aangrijpend verhaal

De jury, onder leiding van juryvoorzitter Noraly Beyer, koos dit jaar voor “sfeer, voor ingehouden emotie en een aangrijpend verhaal, voor een hoofdpersoon die ondanks alle ellende en tegenspoed blijft zoeken naar wat het leven mooi maakt, die net als Multatuli’s Woutertje Pieterse de wereld met een open blik tegemoet blijft treden”.
Over de winnaars: Kathleen Vereecken is schrijfster (fictie en non-fictie) en scenariste. Ze schrijft romans voor kinderen, jongeren en volwassenen. Als freelance journaliste schreef ze geregeld artikels en essays voor De Standaard. Vereecken schrijft graag over het verleden. Charlotte Peys’ werk was al te zien op tal van tentoonstellingen in binnen­ en buitenland. Peys illustreert om te onthouden, te verzamelen, te vertellen, te ordenen en te onderzoeken. Ze tekent vanuit de drang om grip te krijgen op de dingen.

Nominaties

Nominaties Naast Alles komt goed, altijd nomineerde de jury De reis van Syntax Bosselman van Arend van Dam en Alex de Wolf (Van Holkema & Warendorf), Lepelsnijder van Marjolijn Hof en Annette Fienieg (Uitgeverij Querido), Tegenwoordig heet iedereen Sorry van Bart Moeyaert (Uitgeverij Querido), Zeb. van Gideon Samson en Joren Joshua (Uitgeverij Leopold) en Tierenduin van Geert Vervaeke (Uitgeverij Lannoo). De genomineerden ontvingen naast een oorkonde een bedrag van € 1000,- per boek.

Woutertje Pieterse Prijs

Woutertje Pieterse Prijs De Woutertje Pieterse Prijs is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige jeugd- of kinderboek. De jury bekroont sinds 1988 kinderboeken die uitzonderlijk zijn voor wat betreft taal, genre, thema, illustratie, vorm en/of vormgeving. Dit jaar bestond de jury Noraly Beyer uit Anne- Gine Goemans, Peter de Kan, Juan Khalaf en Veerle Vanden Bosch. De prijs wordt financieel mogelijk gemaakt door de Brook Foundation en De Versterking. Vorig jaar ging de prijs naar Lampje van Annet Schaap (Uitgeverij Querido Kinderboeken).