Krachtmeting tussen mens, natuur en machine in een toekomstige wereld

In de 2016-editie van Something Raw onderzochten we onder de titel EXIT MAN het posthumanisme en de relatie van de mens tot zijn steeds meer technologische omgeving. Veel van de voorstellingen die we presenteren raken aan utopische of dystopische toekomstscenario’s waarin de positie van de mens op de helling staat. We zetten het thema EXIT MAN in als een leidmotief; de fascinatie voor de veranderende verhouding tussen mens en niet-mens (objecten, dieren, half-mensen) loopt als een rode draad door het programma.

De positie van de mens als centrum van de wereld gaat niet langer op. Dier en milieu eisen hun ruimte op en technologie wordt steeds meer een aanwezigheid op zichzelf. Wat de verschillende perspectieven van de kunstenaars lijkt te verbinden is een interesse in deze transitie; het proces van een steeds sneller veranderende wereld. Dit proces kan zowel omslaan in dreiging (ecologische of humanitaire rampen die ieder moment waarheid te kunnen worden) als in hoop (utopische toekomstvisioenen waarin technologie een betere versie van de mens voortgebracht) – of waarschijnlijker, een diffuse combinatie van de twee.

Dit jaar gaan we met twee Europese huizen een alliantie aan, met Sophiensaele in Berlijn en Teatro Maria Matos in Lissabon. Juist in roerige tijden tussen noord en zuid in Europa, vinden we het belangrijk via het gedeelde kunstenveld verbonden te smeden. De kennismaking met de lokale expertise van kunstenhuizen uit andere Europese steden verrijkt het festival en biedt de mogelijkheid werkelijk nieuwe stemmen in Amsterdam te laten klinken. We zijn dan ook zeer verheugd werk van deze twee inspirerende plekken tijdens Something Raw te kunnen tonen.

We zijn ontzettend blij met de mix aan eigenzinnige stemmen die in het programma zijn opgenomen en kijken uit naar een editie die inspireert, tot nadenken stemt en grenzen verlegt.

Wees meer dan welkom bij een van de voorstellingen of bij de rest van het programma.

Naast het voorstellingenprogramma is er iedere dag om 18u een lezing van een wetenschapper of kunstenaar te beluisteren en een kom soep verkrijgbaar in de witte zaal in de Brakke Grond, waar ook de interactieve installatie EXIBET van beeldend kunstenaar Jens Wijnendael te zien is. 

Tevens volgt een groep performance kunstenaars het gehele SR programma - zij zullen hun bevindingen presenteren op zaterdag 13 februari in Veem House for Performance in Amsterdam. Deze editie vertrekt vanuit verstevigde banden met Veem House for Performance die wij als zeer belangrijke partner zien in het delen van onderzoekend en experimenteel werk binnen dans en performance in Amsterdam.