llja Leonard Pfeijffer wint Taalunie Toneelschrijfprijs 2017

Woensdagavond 6 december werd in de Rode Zaal, Nederlandse dichter en schrijver Ilja Leonard Pfeijffer bekroond met de Taalunie Toneelschrijfprijs 2017. Zijn theatertekst De advocaat balanceert magistraal op het dunne koord tussen tragedie en komedie, realistisch drama en metabeschouwing, slapstick en ontroering’, volgens de jury.

 

De advocaat werd geselecteerd uit 37 inzendingen. Tijdens de literaire avond werd er naast de uitreiking, gedebatteerd en individueel stilgestaan bij de werken van de drie genomineerde schrijvers. De twee andere genomineerden waren Find me a boring stone van Rik van den Bos en De schaar van de tsaar van Freek Mariën.

Eveneens een Nederlands-Vlaamse jury ,bestaande uit Nico Boon (acteur, schrijver, theatermaker), Nanette Edens (acteur) en Peter Anthonissen (dramaturg, docent) en Cecile Brommer (dramaturg) als secretaris, boog zich over de drie werken.

De Nederlandstalige theatertekst die Pfeijffer schreef voor Toneelgroep Maastricht, levert hem nu 10.000 euro aan prijzengeld op. Dit bedrag werd mogelijk gemaakt dankzij bijdrage van Lirafonds en Sabam for Culture.

De Taalunie Toneelschrijfprijs bekroond jaarlijks een schrijver van een Nederlandstalig toneelstuk dat in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd. Met deze onderscheiding wil de Taalunie de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering van Nederlandstalig toneel stimuleren.

 

Met 'De advocaat' componeerde Ilja Leonard Pfeijffer volgens de jury ‘een loepzuivere en hilarische analyse van de steradvocatuur en van een maatschappij die een dergelijk, zeer bedenkelijk heldendom faciliteert. De figuren zijn goed uitgewerkt en ontroerend, en hun taal is om van te snoepen. Voortdurend refereert het stuk aan zichzelf en zijn niet geringe ambitie: Pfeijffer meets Shakespeare, meets Pirandello in het Nederland van de 21e eeuw.