Onze favoriete Vlaamse makers op de festivals

Theatertips voor deze zomer

Deze zomer trekken enkele van onze favoriete makers het land in en zijn nogmaals te zien op onverwachte plekken, van Terschelling tot Biddinghuizen. Wij zetten de aanraders voor je op een rij.

OEROL | 14-23 juni

Afgelopen seizoen was Alexander Vantournhout bij ons in de Brakke Grond één van de publiekslievelingen met zijn acrobatische dans-performance Red Haired Men. Ook op Oerol waagt Alexander zich opnieuw aan zijn unieke cross-over tussen hedendaags circus en moderne dans. In zijn nieuwe voorstelling Screws neemt hij je mee op een poëtische, absurdistische tocht langs tien microperformances die, telkens vanuit een ander standpunt, de relatie tussen object en lichaam bevragen.

Meer info over Screws

 

De Nwe Tijd is een graag geziene gast bij de Brakke Grond, met het afgelopen seizoen een eerste Maandagavond on Tour en de première van Heimat 3. Ook op Oerol is het Antwerpse gezelschap aanwezig. Freek Vielen speelt zijn monoloog Zo gaat het, met Kurt Vonneguts Slaughterhouse-Five als leidraad, en samen met theatercollega’s van het Nieuw Utrechts Toneel gaat de NWE Tijd onder de noemer De Futuristen een zinderende, muzikale, theatrale denkexercitie aan.

Meer info over Zo gaat het

Meer info over De Futuristen

 

De Parade | 21 juni-25 augustus

Het theaterduo Kopland, dat bij ons in residentie werkte aan de visuele theaterperformance Villa Wenkelbrauw, staat met het resultaat op De Parade in Den Haag, Utrecht en Amsterdam. Voor wie de eerste presentatie tijdens het Pop Arts Festival gemist heeft is er nu de gelegenheid om dit visuele pareltje alsnog van dichtbij te aanschouwen.

Meer info over Kopland

Over het IJ | 5-14 juli

Rita Hoofwijk was afgelopen seizoen twee keer bij ons te gast: met haar installatie Facing Faces tijdens Brainwash en samen met de andere SoAP-makers met de wandelperformance 223m. tijdens Beyond the Black Box. Op Over het IJ maakt ze een nieuwe installatie langs de waterkant. Laat je waarneming openbreken door Rita en tuur samen voorbij de horizon.

Lees meer over Rita Hoofwijk

 

Festival Boulevard | 1-11 augustus

Ga hier naar de nieuwste voorstelling van Julie Cafmeyer, de eigenzinnige maker die wij al drie jaar ondersteunen. In de openhartige solo Confessions of a White Girl neemt Julie haar positie als witte vrouw tijdens haar reizen - en bijkomende amoureuze en seksuele ervaringen - in Myanmar, Rwanda en Wit-Rusland onder de loep.  

Meer info over Julie Cafmeyer

 

De Belgisch-Iraanse theatermaakster Sachli Gholamalizad maakt haar trilogie van solo’s over familiegeschiedenis, migratie en identiteit compleet met de nieuwe voorstelling Let us believe in the beginning of the cold season, over de strijd van vrouwen om buiten de platgetreden paden te kunnen gaan. In oktober speelt Sachli in de Brakke Grond alledrie de solo’s verspreid over drie avonden.

Meer info over Sachli Gholamalizad

 

De poëtische muziektheaterperformance ALL. ging in mei bij ons in première en zal deze zomer ook op Festival Boulevard te zien zijn. Gewapend met gitaren, technische snufjes en een arsenaal aan uitgeknipte woorden probeert Lisa Verbelen de ongrijpbare wereld om haar heen te bevatten.

Meer info over Lisa Verbelen

 

Lowlands | 16-18 augustus

Het jonge Vlaamse collectief More Dogs werkte verschillende keren in ons huis aan hun debuutvoorstelling die uitkwam onder de vleugels van Orkater/De Nieuwkomers. Hun muzikale montagevoorstelling Zeitgeber over tijd is een bommetje van energie en fantasie. Een gedroomde match met Lowlands dus.

Meer info over More Dogs