Op de weide schittert beeldende kunst

Pukkelpop en Lowlands kronen zich kunstenfestivals

Afgelopen weekend vonden in Nederland en België respectievelijk Lowlands en Pukkelpop plaats. Wat muzikaal tourt door Nederland gaat vervolgens ook naar België. En zo gaat dat niet anders met de artist dome Think Tank die vorig jaar voor het eerst opdook in Biddinghuizen.

 

ARTtube concretiseerde dit jaar de plannen een dergelijk kunstenproject op Pukkelpop neer te zetten, wat resulteerde in een samenwerking tussen zes Vlaamse musea, de Brakke Grond en ARTtube zelf: #PKP18ART. Vanuit het collectieve idee kunst dichter bij de jonge doelgroep te brengen nodigden alle partijen tal van artiesten uit, een breed scala aan uitvoeringen op de wei en vooral in de dome. 

 

Enkele succesverhalen op een rij:

Kunst kijken met je oren

Het idee is simpel: je zet een oogmasker op, een stem vertelt over een opvallend werk, waarom hij/zij zo bevangen is door dit specifieke doek of beeld of gebouw en na 15 minuten vertoning in je hoofd verschijnt de projectie in de dome. Het concept werd vorig jaar uitgewerkt door het Nederlandse Cornelis Serveert. Zij bedachten vast ook dat verhalen opvallend anders vorm krijgen wanneer je ze hoort dan wel voor je ziet.  Net wanneer je denkt dat het strookt met jouw fantasie, beslist je netvlies er anders over.

Radiomaker Stijn Van de Voorde had het over Piero Manzoni's Artist Shit, geconserveerd in 1961. Journalist Jozefien Van Beek praatte honderuit over Pierre Huyghe's film Untitled (Human Mask) en ook een portret van Frida Kahlo verscheen op de hoge witte bekleding al was het een fresco. 

HAVE YOU REARRANGED THE FLOWERS

We nodigden het Gentse collectief buren uit om hun kleurrijke performance vol beeldend taalgebruik op een festival neer te zetten. Het podium werd voor de gelegenheid weggehaald, tafels werden neergezet, tapijten werden uitgerold, sound aan en voor een moment konden bezoekers alsnog een muzikaal optreden bijwonen. 

Retinal Circus

Negen ananologe projecties samengesteld door de Antwerpse fotografen Geert Goiris, Jim Campers en Nick Geboers vulden als laatste de dome. Begeleid door muzikant Ignatz tekenden bijna 100 foto's zich af op de bolvormige koepel, hun werk was 360 graden zichtbaar. Door het ontbreken van menselijke figuren waande je je steeds verder weg. Dertig minuten lang staarde een volle zaal naar wat de projectoren afvuurden. Op voorhand waren deze nauwkeurig, tot op de seconde afgestemd waardoor de installatie live doch autonoom resultaat leverde zonder enige invloed van de kunstenaar. 

 

► Afsluiter van #PKP18ART, Jim Campers, opent zijn eerste Nederlandse expo in de Brakke Grond op 14 september.


Meer info