Performance Philosophy Biënnale in Amsterdam

Thomas Bellinck en 120 andere sprekers buigen zich over het thema 'Intervention? Intoxication!'

Van donderdag 14 tot en met zondag 17 maart 2019 vindt in de Brakke Grond en het Universiteitstheater in Amsterdam de vierde biënnale plaats van het internationale netwerk Performance Philosophy. Tijdens dit vierdaags evenement komt een bijzonder internationaal netwerk performers, wetenschappers, filosofen en mensen uit de theorie en praktijk in contact met het Amsterdamse, lokale cultuurveld. De Brusselse theatermaker en kunstenaar Thomas Bellinck verzorgt op zaterdagavond een keynote. 

Het thema van de Biënnale is interventie: Kunnen kunstenaars in de sociale orde ingrijpen? Ambiëren zij dat (nog) en hoe doen zij dat? Sinds de ‘vijftigers’ en de jaren zestig hebben wij een beeld van de kunst en de kunstenaar als iemand die in de gevestigde orde inbreekt, conventies overboord gooit en ons wakker schudt. Maar anno 2019 lijkt onze relatie tot instituten veranderd. Hoe kunnen we de instituten - onze scholen en werkplekken, de manier waarop wij politiek bedrijven, de dominante structuren en discoursen - waar we deel van uitmaken, of waarmee we ons verbinden, veranderen? En waarom willen we dat eigenlijk?

 

Programma
 

Gedurende vier dagen vinden 120 bijdragen plaats in de vorm van lezingen, performance lectures, gesprekken en workshops. Daarnaast zijn er vier keynote sprekers: Silvia Bottiroli, curator, schrijver en onderzoeker in performancekunst en artistiek directeur van DAS; Thomas Bellinck, Brusselse kunstenaar en researcher met een speciale interesse in speculatieve documentaire;  Thijs Lijster, assistent hoogleraar filosofie van kunst en cultuur aan de RUG; en Nikita Dhawan, hoogleraar politicologie aan de Justus-Liebig-Universiteit Gießen.

De biënnale wordt georganiseerd door de Stichting Performance Philosophy Amsterdam in samenwerking met De Brakke Grond en Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, en in opdracht van het internationale netwerk Performance Philosophy.