Podgrond houdt van Oorzaken Festival

Podgrond is een programma over de wondere wereld van de podcasts. Niet alleen over podcasts van vandaag maar ook over podcasts uit de tijd toen de podcast nog moest worden uitgevonden. Radiodocumentaires heette dat toen. Heel wat makers die te gast waren tijdens Oorzaken Festival werden eerder al uitgenodigd bij Podgrond. Een klein overzicht.

Radiomaker Eva Moeraert presenteerde samen met multimediakunstenaar Dries Depoorter de audio-installatie Cloud Messenger op de Expositie Luisterinstallaties tijdens het Oorzaken Festival. Eva was 11 augustus te gast bij Podgrond en vertelde het ontroerende verhaal van haar Nonkel Bart. Hij woont in Argentinië en stuurt regelmatig zelf-ingesproken cassettebandjes naar zijn familie in België. Daarin vertelt hij ontroerend over het leven, de muziek en zijn wedervaren aan de andere kant van de wereld. En dan sterft hij aan een longontsteking, zo wordt verteld. Eva gaat als volwassen radiomaakster op onderzoek en maakt een documentaire. Daarin vertellen de goede vrienden, familie en cassettebandjes van Bart een heel ander verhaal. Herbeluister de aflevering met Eva hier. Ook Oorzaken curator Katharina Smets was dezelfde aflevering te gast bij Podgrond. Met haar hart voor straffe radioverhalen deelde ze haar favoriete fragmenten.

 

In september ging Een Luisterend Oor in première bij de Brakke Grond. Een audio-installatie met de verhalen van eenzame ouderen die bellen naar de zogenaamde Zilverlijn, een jongerentelefoon voor ouderen. Radiomaker Laura Stek creeërde deze installatie samen met Sanne Rovers. Laura is niet aan haar proefstuk toe en maakte de documentaire De Madgermanes, waarmee ze in 2015 de prijs voor de 'Beste radioproductie' van de Stichting Verhalende Journalistiek won. Luister in Podgrond naar haar verhaal.

 

Nele Eeckhout van AudioCollectief SCHIK zat 26 augustus in Podgrond bij Radio 1 en sprak over Oorzaken Festival, haar podcastverslaving en over Vogelen, haar vogelstudie. Kan je mensen vergelijken met vogels als het om liefde gaat? Zijn we even trouw voor elkaar als een koppeltje dwergpapegaaien of vogelen we er beter zomaar op los. Radiomaakster Nele Eeckhout maakte een vogelstudie over de liefde en won er twee jaar geleden de NTR Radioprijs mee. Herbeluister de aflevering hier.