Programmeur Veerle Devreese licht het themajaar All Future Memories toe

Een jaar lang kennis delen over de toekomst van het geheugen

Waarom zouden we zelf onthouden in een tijd waarin we back-ups kunnen maken in een eindeloze cloud? Informatie is onuitputtelijk en delen en recyclen kost geen enkele moeite. Iets volledig vergeten lijkt onmogelijk geworden. Wat betekent dat voor ons geheugen in de toekomst? Programmeur Veerle Devreese geeft een inleiding op het jaarthema All Future Memories.

 

Veerle Devreese is programmeur visuele kunsten bij de Brakke Grond.

Hou deze pagina in de gaten voor een update van de programmering.

Open source kenniswand in de Brakke Grond 

Een jaar lang is de Brakke Grond met onder meer lunches, debatten, exposities, een luisterfestival en een kennismarkt hét knooppunt van verhalen en kennis over het geheugen van nu en de toekomst. Kom langs, deel je inzicht op de kenniswand in onze foyer en stel in verloop van tijd je eigen geheugenbooklet samen. De artikelen staan ook online

Hoe willen we herinneren?

De verstrengeling tussen de mens en technologie heeft invloed op wat we verwachten van ons geheugen. Enerzijds vertrouwen we onze herinneringen toe aan een online omgeving. Anderzijds laten we technologie ook toe in ons eigen denkvermogen. Het is voorstelbaar dat computers binnen korte tijd onze gedachtes kunnen lezen. Van daaruit is rechtstreekse communicatie tussen onze gedachtes en het internet nog maar een kleine stap. Wanneer alles dat wij doen wordt geregisteerd en onthouden door technologie, welke rol heeft het menselijk geheugen dan nog?

 

Ons leven wordt in toenemende mate vormgegeven door de logica van databases en big data. We communiceren via sociale netwerken en we laten slimme producten voor ons denken; van fitness-trackers en zelflerende thermostaten tot je smartphone. Brainhacking, artificial intelligence en datamining oefenen nu al invloed uit op verschillende vormen van geheugen en zijn niet langer toekomstgeluiden. Wat is in dit digitale tijdperk nog de waarde van geheugen en hoe beïnvloedt dit kwesties als privacy en macht? 

 

Met All Future Memories creëren we ruimte voor onderzoek naar de plek die geheugen in onze samenleving inneemt. We nodigen kunstenaars, wetenschappers en bezoekers uit om hierover kennis uit te wisselen. Naast aandacht voor de huidige realiteit nemen we ook speculatieve scenario’s onder de loep. Zo ontstaat er een opstelsom van verhalen, interpretaties en perspectieven die elkaar durven versterken, en durven tegen te spreken.