Recept voor parkpesto

door de Onkruidenier

De Onkruidenier kwam 11 juni op de Zwarte markt voor kennis vertellen over het vergeten onkruid in de stad en al het lekkers je daarmee kan bereiden. Hier alvast zijn recept voor heerlijke parkpesto!

 

 

 

 

Gedurende het hele jaar door zijn er planten in de stad te vinden waarmee een pesto te maken valt. Deze planten worden vaak als onkruid aanzien, maar kunnen perfect in de keuken gebruikt worden. Met pesto kan je eindeloos variëren door verschillende wild geplukte planten, noten, kazen en oliën te gebruiken. Een eenvoudig recept met vergeten planten van bij jou om de hoek!

 

Pesto dankt zijn naam aan het Italiaanse woord "pestare”, wat fijngestampt betekent. Pesto wordt bereid met een vijzel en je maalt verse basilicumblaadjes, knoflook, pijnboompitjes, pecorino, extra vierge olijfolien pecorino en/of Parmezaanse kaas en zeezout fijn in de vijzel om de saus te maken. 

 

Verhoudingen:

- 1 handje wildgeplukte blaadjes
- 50 gram fijngehakte nootjes naar keuze
- 40 gram geraspte kaas
- 75 ml olijfolie

 

Werkwijze:

Pluk jonge groene blaadjes van Daslook, Zevenblad, Brandnetel en/of Hondsdraf. Was de wildpluk en laat de blaadjes een kwartiertje staan in water met een scheutje natuurazijn. Spoel daarna de azijn van de blaadjes af, dep de blaadjes droog en hak ze fijn. Nu kun je een pesto maken door de fijngehakte blaadjes, olie, kaas en noten naar keuze in een vijzel te mengen. Je kan de pesto op smaak brengen met peper, zout, knoflook en citroen.