Sanne De Wilde

Een project over kleurenblindheid

Sanne is terug in de Brakke Grond en werkt vanaf 13 april 2016 drie weken lang aan een project rond het eiland Pingelap, waar al generaties lang het gen achromaten (kleurenblindheid) wordt overgedragen.

Fotografe Sanne de Wilde (België, 1987) stelde eerder al tentoon in de Brakke Grond met haar project The Dwarf Empire. Ze fotografeerde drie weken lang in een attractiepark in China, waarin The Land of Dwarves gehuisvest is. De rijke zakenman Chen Mingjing richtte het park op om mensen met dwerggroei een woonplaats en werk te geven. De dwergen moeten echter tweemaal per dag een show geven en maken onderdeel uit van het attractiepark met nepmuren en rotsen. Sanne werd vooral getriggerd door het voyeurisme dat gepaard gaat met het attractiepark. Grote mensen betalen inkom en poseren met de kleine mensen voor een foto. Deze verwrongen realiteit levert bijzondere plaatjes op.

 

In 2013 won ze nog de Young Promising Photographer Award van Nikon met de reeks  portretten van albino’s in Samoade, een tropisch eiland in de Stille Oceaan, waar de bleke albino’s nog meer dan bij ons opvallen tussen hun donkere landgenoten. Enkele jaren eerder startte Sanne de reeks Snow White die nog steeds aangroeit. Voor deze portretten van mensen met albinisme in België en Nederland improviseert ze een studio bij hen thuis. De vertrouwde omgeving zorgt ervoor dat ze zich volledig aan de camera overgeven en dat hun kwetsbare en unieke schoonheid kan worden belicht.

 

In de Brakke Grond werkt Sanne in de Witte Zaal, haar tijdelijke werkplaats, aan een project waar ze zich richt op een eiland waar generaties lang het gen achromaten (kleurenblindheid) wordt overgedragen. Sanne ging foto’s nemen op het Island of the Colorblinds. Het eiland, Pingelap, werd in 1780 getroffen door een tsunami die veel slachtoffers maakte. Slechts twintig bewoners overleefden de natuurramp, waaronder ook de koning. Hij was kleurenblind en gaf het gen door aan zijn nakomelingen. De verlatenheid van het eiland en de religie die huwelijken met buitenlanders ontmoedigt, zorgde ervoor dat het gen zich volop verspreidde onder de bewoners.

 

Sanne nodigt op 5 mei 2016 mensen met dit gen uit om samen de kleur van de dagelijkse omgeving te onderzoeken en de zwart-wit beelden, geschoten op het Island of the Colorblinds, in te kleuren.

Meer info over het Open Atelier van Sanne, wo 13 apr t/m zo 01 mei 2016, vind je hier.

Op 9 april 2016 verscheen Sanne in de Volkskrantmagazine met een fotoreeks van de Pink Lady in Los Angeles. Bekijk het interview en de foto's hier. 
De tentoonstelling The Pink Lady of Hollywood is van 2 t/m 17 april te zien in de Sint-Jozefkapel in Brasschaat, België.