Sanne De Wilde op Tribeca Film Festival New York

Met haar installatie 'The Island of the Colorblind'

Vlaams fotografe Sanne De Wilde stond met haar installatie The Island of the Colorblind ​in de expositie DocLab: Elastic Reality in de Brakke Grond, en mocht haar werk tussen 19 en 30 april 2017 vertonen in New York op het Tribeca Film Festival. 

Fotografe Sanne De Wilde (België, 1987) stelde al tentoon in de Brakke Grond met haar project The Dwarf Empire in 2014. Ze fotografeerde drie weken lang in een attractiepark in China, waarin The Land of Dwarves gehuisvest is. De rijke zakenman Chen Mingjing richtte het park op om mensen met dwerggroei een woonplaats en werk te geven. De dwergen moeten echter tweemaal per dag een show geven en maken onderdeel uit van het attractiepark met nepmuren en rotsen. Sanne werd vooral getriggerd door het voyeurisme dat gepaard gaat met het attractiepark. Grote mensen betalen inkom en poseren met de kleine mensen voor een foto. Deze verwrongen realiteit leverde bijzondere plaatjes op.

 

Vervolgens betrok Sanne De Wilde in april 2016 voor enkele weken de Witte Zaal van de Brakke Grond. Tijdens dat Open Atelier begon ze te werken aan wat later The Island of the Colorblind zou worden. Het project werd een fotoreeks rond het eiland Pingelap in de Stille Zuidzee waar al generaties lang het gen achromaten (kleurenblindheid) wordt overgedragen.  Het eiland Pingelap werd in 1780 getroffen door een tsunami die veel slachtoffers maakte. Slechts twintig bewoners overleefden de natuurramp, waaronder ook de koning. Hij was kleurenblind en gaf het gen door aan zijn nakomelingen. De verlatenheid van het eiland en de religie die huwelijken met buitenlanders ontmoedigt, zorgde ervoor dat het gen zich volop verspreidde onder de bewoners. Sanne trok naar dit eiland in de Stille Zuidzee en maakte er een innemende fotoreeks over. Tijdens DocLab: Elastic Reality beleefde je deze fotoreeks in de vorm van een interactieve installatie waar ook Duncan Speakman (eerder in de Brakke Grond in residentie tijdens Hack / Play) en Katharina Smets (één van de curatoren van Oorzaken Festival) bij betrokken werden om beeld te voorzien van geluid. 

 

Hoe zien de eilanders de bomen, de zee en zichzelf? Hoe zouden wij de wereld door hun ogen kunnen aanschouwen? Sanne De Wilde nodigt de bezoeker uit om in The Island of the Colorblind een andere manier van waarnemen te verkennen, via surreële foto’s waarin vlammen in zwart-wit opflakkeren, bomen roze zijn geworden en een regenboog duizend tinten grijs bevat.

 

Laatst dus voor iedereen die tussen 19 en 30 april 2017 in New York was, ook te zien op het Tribeca Film Festival.

Sanne was te gast bij het programma De Nieuws BV (NPO) en vertelde er over The Island of the Colorblind.

Beelden door Sanne De Wilde uit de series:

Snow White

The Dwarf Empire