Something Raw

De allerlaatste keer

Something Raw – een veelbelovende en veelbetekenende titel voor een festival. “Something”: niet te definiëren, elke beschrijving tartend, genre-overstijgend. “Raw”: ongepolijst, confronterend, brutaal. Nu het festival zijn zestiende verjaardag viert, moeten we ons afvragen: hoe lang kun je “raw” blijven? Is het festival na al die jaren Something Familiar geworden? Something Regular, of zelfs Something Safe? Something Raw is een platform geweest waar publiek uit binnen- en buitenland kennis kon maken met spannend werk van veelbelovende aankomende talenten. Daarnaast bracht het festival uitdagende en inspirerende kunstenaars van over de hele wereld naar Amsterdam, om hun werk te tonen aan de plaatselijke scene. Nu is het tijd voor nieuwe initiatieven, nieuwe plannen, een nieuwe generatie. Something Else.

Deze laatste editie van Something Raw wordt de afsluiter van dit radicale en vernieuwende internationale dans- en performancefestival in Amsterdam. Something Raw bevraagt de rol van het theater en het instituut voor het tegendraadse dans- en performanceveld. Welke rol is er weggelegd voor andere plekken, zoals het museum en de galerie? Of zelfs de digitale ruimte?

Voor deze laatste editie zetten we beeldend kunstenaar Grace Schwindt met haar sculpturen en performers in de theaterzaal van Frascati en plaatsen we beeldend collectief buren in de expositieruimte van de Brakke Grond, waar ze in hun atelier live performances tonen. Choreograaf Simon Mayer ontleedt de extase van muziek en choreograaf Clara Amaral verbeeldt met woorden haar publicatie over dans. Lester Arias, Milou van Duijnhoven en Orion Maxted creëren speciaal voor het festival nieuw werk. Maxted transformeert het theater en het publiek tot een collectieve intelligentie, oftewel één brein. Helena Dietrich en Janneke Raaphorst bouwen een “playground” waarin het publiek hun lichaam en zintuigen opnieuw leert gebruiken.

Misschien is het kader dat deze makers nodig hebben  juist buiten de theaterzaal te vinden. Musea, expositieruimtes, gangen, pleinen of stadstuinen kunnen de backdrop zijn voor deze vernieuwers. Something Raw wordt something else. Maar we zouden niet Something Raw zijn als we dit einde, of juist een nieuw begin, niet zouden vieren met een fatale, niet te missen clubnacht. Kijk, praat en dans met ons mee naar de toekomst! 

Voor het hele programma

Kijk voor alle informatie op de speciale Something Raw website.