Tom Callemin: 26 jaar en nu al een solo in de Brakke Grond

Het komt niet vaak voor dat zo’n jonge fotograaf als Tom Callemin met een solo-expositie in de Brakke Grond te zien is. Hoe heeft hij het dan toch nu al voor elkaar? Onze programmeur Wytske Visser legt het uit.

 

“In 2014 was Tom Callemin residentie fotograaf tijdens Something Raw festival, een festival dat de Brakke Grond organiseert in samemwerking met Frascati. Sindsdien hebben we hem eigenlijk altijd gevolgd. Vooral zijn nu al sterke eigen signatuur doet ons bijna vergeten hoe pril zijn oeuvre nog is. Zijn foto’s en videowerken zijn krachtige, eenvoudige composities die onze blik vertragen.”

 

De waardering voor het werk van Tom Callemin reikt gelukkig nog verder dan de Brakke Grond. In 2014 stond hij al in .tiff Magazine van FoMu en in 2015 bestempelde Foam Magazine hem als nieuw talent. Later dat jaar won hij de Prix Levallois Laureate, wederom een prijs voor jong fotografisch talent. Callemin, geboren in ‘91, stond met deze – door Joachim Naudts gecureerde – solo-expositie ook in 2016 al in het FotoMuseum in Antwerpen. Genoeg redenen dus om hem ook in Nederland een groter platform te bieden.