Uitgelicht: de curatoren van Oorzaken Festival

Drie dagen lang brengt het Oorzaken Festival een ode aan audioverhalen met verhalen van over de hele wereld en premières van commissioned projects. Benieuwd wie nu eigenlijk de curatoren van het Oorzaken Festival zijn? Wij stellen ze alle vier kort even voor.

Veerle Devreese

Veerle Devreese (1986) is programmamaker bij de Brakke Grond. 'Nieuwe manieren om verhalen te vertellen' is de focus in de door haar uitgestippelde programmalijnen. Al meer dan drie jaar organiseert zij met de andere curatoren Luisteravonden. Nu heeft ze hen uitgedaagd om een volwaardig festival te ontwikkelen. Ze houdt van verhalen die de grenzen van een medium beproeven en zocht voor het festival specifiek naar installaties en settingen waar je een volwaardige luisterervaring ondergaat: op het dak, al slapend, of in een boot.

Tjitske Mussche

Tjitske Mussche (1982) maakt korte radiodocumentaires voor verhalenprogramma Toendra (VPRO) en interviewt schrijvers en kunstenaars voor Nooit meer slapen (VPRO). Met Bureau Boven ontwikkelt ze luisterrijke audiotours door bijzondere gebieden. Samen met Maartje Duin organiseert ze onder de naam Grenzeloos Geluid luisteravonden in het theater. Ze houdt van audioverhalen in de openbare ruimte die een verbond aan gaan met de omgeving en van podcasts op de bank die zo beeldend zijn dat ze de huiskamer vergeet. (Foto © Ka Wing Falkena)

http://www.tjitskemussche.nl/

 

Podcast-tip van Tjitske

Love+Radio - The Livingroom

Simpel gemaakt, maar prachtig verteld documentaire-verhaal vanuit een vrouw die haar overburen begluurt. Ze vertelt over alles wat ze daar binnen ziet gebeuren, en indirect ook over wat er bij hààr binnen gebeurt. Een aflevering die onder (Nederlandse) luisteraars veel discussie opleverde over ethiek. 

Maartje Duin

Maartje Duin (1975) is radiomaker en journalist voor o.a. de VPRO en de Volkskrant. Zij maakte radiodocumentaires over de veryupping van haar Amsterdamse buurt, over het dagelijks leven van singles, en over haar vader, een sterrenkundige die aan Alzheimer leed. Maartje houdt van muzikale radio-essays, liefst een tikje absurdistisch. Samen met Tjitske Mussche organiseert zij Grenzeloos Geluid luisteravonden waar dat soort radio te horen is.

http://www.maartjeduin.nl/

 

Podcast-tip van Maartje

Strangers Podcast - Lea Thau

"Wat bezielt iemand om een nier te doneren aan een vreemde? Dat soort vragen behandelt de Deens-Amerikaanse Lea Thau in haar podcast Strangers. Zij heeft in de loop der jaren een actieve community van luisteraars opgebouwd. Het verhaal van Elizabeth & Mary maakte heftige reacties los. Het mooie is dat Thau ook die in haar podcast verwerkt."

Katharina Smets

Katharina Smets (1984) is een onafhankelijke radiomaker en audiokunstenaar met een achtergrond in filosofie, filologie en theaterwetenschappen. Ze werkte voor onder andere Klara, Radio 1, VPRO, BBC World Service en NPR. Ze doceert audiostorytelling aan de afdeling Woord van het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen en organiseert luisteravonden vol avontuurlijke radioverhalen onder de naam In The Dark. Radioverhalen zijn voor Katharina muziek met taal, met stem, met een goed verteld verhaal. En de kern van elk verhaal is de aarzelende, onhandige, doordringende menselijke stem.

http://www.inthedarkradio.org/

 

Podcast-tip van Katharina

Falling Tree Productions (Eleanor McDowall) - Short Cuts: The Clock