Verfilm een gedicht

Er worden ontzettend veel mooie gedichten geschreven die helaas nog teveel alleen gelezen worden door een beperkte groep mensen. Ons Erfdeel en Poëziecentrum willen jongeren uit de Lage Landen warm maken voor hedendaagse Nederlandstalige poëzie met het videogedichtenproject Bewogen Verzen. Ze doen daarvoor een oproep naar jonge poëziefans en videomakers, met de steun van het Nederlands Letterenfonds.

 

Jonge poëziefans en videomakers die willen deelnemen aan ‘Bewogen Verzen’, kunnen hier alle informatie lezen.

Lees meer over Ons Erfdeel

Bewogen verzen

We leven in een beeldcultuur. Willen we meer jongeren poëzie laten ontdekken, dan doen we dat beter ook door hen aan te spreken in hun eigen beeldtaal, gemaakt door leeftijdsgenoten. Dat is de overtuiging van de Vlaams-Nederlandse culturele instelling  Ons Erfdeel (In België: Ons Erfdeel vzw) en Poëziecentrum vzw in Gent. Beide organisaties roepen jonge poëziefans uit de Lage Landen op om hun favoriete Nederlandstalige gedichten in te sturen waarvan zij vinden dat die het verdienen om in beeld gebracht te worden. Het moet wel om hedendaagse gedichten gaan, gepubliceerd na 2000. De verzen moeten niet alleen op papier zijn verschenen, maar mogen ook als rap, slam of spoken word uitgesproken zijn. De inzenders maken kans op een mooi boekenpakket. Een Vlaams-Nederlandse vakjury selecteert nadien uit het ingestuurde aanbod dertig gedichten die de rijkdom en verscheidenheid van het literaire genre in ons taalgebied aantonen.

Jonge videomakers

Jonge videomakers uit Vlaanderen en Nederland kunnen zich via een open call kandidaat stellen om de gedichten te verbeelden. Een jury van videoprofessionals selecteert tien deelnemers op basis van de kwaliteit en originaliteit van hun ingediende portfolio. Elke videomaker kiest zijn of haar favoriete gedicht uit de dertig ingezonden voorstellen en ontvangt een budget van €1.000 om de verzen in drie talen (Nederlands, Frans en Engels) visueel te interpreteren in alle artistieke vrijheid. Het resultaat kan een filmmontage zijn, maar evengoed een animatie, een motion graphic, een stop motion of een mengvorm. De jonge videomakers worden de komende maanden bij hun creatie tijdens drie workshops begeleid door motion designer Klaas Verpoest (www.klaasverpoest.com), die ervaring heeft met het verbeelden van literatuur. De videogedichten, dertig in totaal, worden in het najaar van 2019 in première voorgesteld tijdens twee toonmomenten, één in Vlaanderen en één in Nederland. Ze zullen ook massaal verspreid worden via de sociale media en de websites van Vlaamse, Nederlandse en internationale cultuurorganisaties die veel jongeren bereiken. Daarnaast worden de video’s gratis ter beschikking gesteld van het onderwijs in binnen- en buitenland, onder meer voor leesbevorderende initiatieven.

Meerwaarde

Met ‘Bewogen Verzen’ slaan Ons Erfdeel vzw en Poëziecentrum enkele vliegen in één klap. Zo geven ze een impuls aan video poetry, een weinig beoefende vorm van literaire kunst in de Lage Landen. De meertaligheid van het project biedt de kans om Nederlandstalig poëzietalent bekend te maken tot ver over de landsgrenzen. Bovendien geeft de iconische waarde van de gedichten een inzage in de kracht van de hedendaagse Nederlandstalige poëzie. Tot slot is het ook een meerwaarde dat jonge videomakers werken met poëzie, een kunstvorm waar ze anders misschien amper mee in contact komen.

Het project ‘Bewogen Verzen’ is mogelijk dankzij de steun van het Nederlands Letterenfonds.