Vlaamse beeld- en geluidskunstenaars vinden hun weg naar Nederlandse podia

Met steun van de Brakke Grond

Steeds meer kunstenaars en muzikanten zoeken de grenzen op van hun genre of gaan bijzondere samenwerkingen aan. Afgelopen jaar werkte de Brakke Grond mee aan drie opmerkelijke audiovisuele programma´s waaronder SOUND//VISION, een festival voor de nachtbrakers onder ons, dat volgende week van start gaat tijdens het Internationaal Film Festival Rotterdam (28-31 januari). 

Geïnspireerd door het Graffix festival uit Antwerpen bracht de Vlaamse illustratrice Ephameron een verrassend concept naar het podium van de Brakke Grond. Een line-up van met name Vlaamse muzikanten en illustratoren die tijdens het programma Dubbelspel in duo´s werden uitgedaagd tot een audiovisuele ontmoeting. Het resultaat was een swingende jam sessie, een prikkelend spel tussen de muzikant en de lijnen van de tekenaar, geprojecteerd op groot scherm. 

Begin dit jaar brachten we, in samenwerking met Fiber, het performance programma Cinematic Specimen, Coded Matter(s) #11. Video- en geluidskunstenaars waaronder de Vlaming Yves de Mey, balanceerden in een samenwerking tussen orde en chaos. Met de nieuwste synthesizers, zelfgemaakte software en indrukwekkende videokunst, werd technologie die avond een fysieke beleving.

Foto boven: Dubbelspel door © Sven van Baarle

Programma SOUND//VISION

Het Internationaal Filmfestival Rotterdam organiseert vier nachten lang SOUND//VISION, een latenight-programma boordevol innovatieve, avontuurlijke audiovisuele cultuur. Voor het eerst is de Brakke Grond partner van het nachtprogramma dat al enkele jaren meegaat onder de noemer Mind The Gap. De programma’s van sound//vision richten zich steeds op vernieuwende, experimentele en avontuurlijke audiovisuele cultuur. De avonden bieden bijzondere, deels speciaal voor het evenement gevormde samenwerkingen tussen muzikanten, videokunstenaars, filmmakers en andere kunstenaars op het gebied van beeld en geluid. Dit jaar ook een line-up van Vlamingen waaronder licht- en geluidskunstenaar Kurt d’Haeseleer, Young Belgian Art Prize publiekswinnaar Floris Vanhoof en het improvisatie duo Dirk Serries & Teun Verbruggen.

Fragment uit Centaure van van Kurt d'Haeseleer & Frank Vigroux

De Brakke Grond slaat met het IFFR de handen in een voor de vertoning van twee experimentele performances ontwikkeld met medewerking van Vlaamse muzikanten en beeldmakers.  Lees meer