Vlaamse Cultuurprijzen zijn uitgereikt

Afgelopen week werden de Ultimas uitgereikt, de nieuwe naam voor de Vlaamse Cultuurprijzen. De gezamenlijke uitreiking van alle cultuurprijzen biedt een terugblik op het afgelopen culturele jaar.

Er zijn twaalf categorieën: algemene culturele verdienste, muziek, circus, film, beeldende kunst, podiumkunsten, architectuur, cultureel ondernemerschap, amateurkunsten, sociaal-cultureel volwassenenwerk, letteren, en immaterieel erfgoed.

Werden onder andere gelauwerd: voor muziek Muziekpublique, voor beeldende kunst Wiels, voor podiumkunsten fABULEUS en voor cultureel ondernemerschap Timelab.

De Ultimas zijn kwaliteitslabels waarmee de Vlaamse Gemeenschap blijk geeft van erkenning voor het culturele belang van het werk van de laureaten. Een jury van deskundigen uit de verschillende disciplines van de cultuursector draagt een laureaat voor aan de Vlaamse minister van Cultuur. De Vlaamse Cultuurprijzen worden al sinds 2003 uitgereikt door de Vlaamse minister van Cultuur aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen.

De prijzen werden uitgereikt tijdens een live-uitzending op televisie. Aan de prijs zit een geldbedrag vast, een fotoreportage, een clip en een bronzen kunstwerk van Philip Aguirre, La Ultima Isla.

Minister Sven Gatz over Ultimas

"Met dit feest willen we de hele cultuurwereld samenbrengen over de verschillende disciplines heen”. “Op die manier kunnen kruisbestuivingen ontstaan, krijgt de sector een feestelijk moment waarop verteld, gedeeld en geklonken wordt. De uitreiking van de Ultimas moet het uitgelezen moment zijn om terug te blikken op het afgelopen culturele jaar en dat verdient een feest.”