Vlaamse filmmakers tijdens IDFA 2015

Tollenaere, El Garani, Vanagt & Brumagne/Van Cauwenberghe

Er zijn genoeg documentaires om je hart aan op te halen tijdens het Internationaal Documentaire Film Festival Amsterdam. Wij selecteerden vier Vlaamse projecten zoals 'Battles' van de Vlaamse Isabelle Tollenaere, die dit jaar op het IFFR in de prijzen viel.

 

Battles - Isabelle Tollenaere

Met Battles won Isabelle Tollenaere de FIPRESCI award tijdens het IFFR 2015. In deze bijzondere documentaire ontbreekt dialoog bijna volledig, omgevingsgeluid is des te meer aanwezig. In vier afzonderlijke hoofdstukken onderzoekt Tollenaere vier archetypen van oorlogsvoering; bom, soldaat, bunker en tank. 
Deze documentaire is onderdeel van het Sounds Real programma tijdens IDFA.

Into Darkness - Rachida El Garani

De kleine Marokkaanse Mohamed is slechtziend als gevolg van een erfelijke aandoening die uiteindelijk tot blindheid leidt. Mohamed droomt ervan dat zijn ogen beter worden, maar de angst dat hij toch volledig blind wordt, is groot. Rachida El Garani schetst een intiem portret waar ondanks alles optimisme en hoop te zien zijn. 

Remember Your Name, Babylon - Marie Brumagne & Bram Van Cauwenberghe

Wachten, wachten, wachten. Kenmerkt het leven in een niemandsland ergens aan de Spaanse kust. Hoogtepunt van het bestaan is bellen met het thuisfront, dan valt de lamlendigheid van deze mannen en vrouwen af. De camera onderstreept de oefening in geduld door steeds vanuit een vast standpunt te observeren. Wachten, kijken wat er gebeurt.

 

Still Holding Still - Sarah Vanagt

In deze kleine documentaire voor het Paradocs programma probeert Sarah Vanagt de foto's van fotograaf Jeroen de Wijs binnen te treden. De Wijs fotografeerde anno 2015 met zijn zelf gebouwede camera zoals ze in de negentiende eeuw deden. Vanwege de lange belichtingstijd, van dertig seconden, werden moeders in een foto vaak met een doek over hun hoofd neergezet om hun gefotografeerde kind gerust te stellen. Invisible Mothers heten deze spookverschijningen.

Seamless Reality programma

Kom je tijdens IDFA in de de Brakke Grond, neem dan ook een kijkje in de expositie Seamless Reality van IDFA DocLab en de Brakke Grond. Het nieuwste op het gebied van virtuele reality, interactieve documentaires en websites. Met installaties van oa Ant Hampton, Dries Depoorter en Sara Colster & Jan Rothuizen.