Vlaamse toneelschrijver Freek Mariën wint Taalunie Toneelschrijfprijs 2015

voor zijn werk 'Wachten en andere heldendaden'

Freek Mariën sleepte de prijs van 10.000 euro in de wacht tijdens het Nederlands Theater Festival in Amsterdam. Volgens de jury slaagde hij erin om in zijn stuk Wachten en andere heldendaden alle cliché-aflopen te vermijden, wat leidde tot een 'anarchistisch en provocatief stuk, onnavolgbaar in ontwikkeling, zo uitzonderlijk dat het eigenlijk met geen ander werk te vergelijken valt'.

De Taalunie Toneelschrijfprijs beloont de meest interessante theatertekst van het afgelopen seizoen, en wordt afwisselend in Vlaanderen en Nederland uitgereikt. De juryleden prezen Mariëns verrassende onderwerp en taalgebruik,  en benadrukten ook de 'fascinerende notatie van regieaanwijzingen, en tekeningen over structuur en chaos'. De twee andere genomineerden - geselecteerd uit de 68 inzendingen - waren Marjolein Bierens met Land van over zee, een briefwisseling en Jibbe Willems met Waar het vlakke land gaat plooien.

Wachten en andere heldendaden (8+) vertelt het verhaal van 4 wachters voor een muur met een uitkijkpost, waarachter een staatsgeheim is verstopt. Ze houden de wacht via een strikt ritme en systeem. Wanneer er een wachter verdwijnt, valt dat systeem uit elkaar, met chaos en hevige emoties tot gevolg.  Volgens de jury gaat het stuk over 'macht, (vastgeroeste) patronen, regeltjes, verwachtingen, de angst om ergens niet bij te horen, de prijs van (on)gehoorzaamheid, de omgang met gemis en verlies, maar ook over zaken als politiek en besparingen'. De tekst werd geschreven voor jeugdtheatergezelschap De Nietjesfabriek (Mechelen) en Ballet Dommage.

Lees het volledige juryverslag

Freek Mariën (1988) is afkomstig uit Gent en behaalde 3 jaar geleden zijn Master in Drama aan het KASK in Gent. In 2009 richtte hij De Nietjesfabriek op, samen met Sarah Van Overwaelle. In 2015 verliet Mariën het gezelschap voor een nieuw collectief, Het Kwartier, waarvoor hij zowel kan acteren als schrijven. De theatermaker won eerder al de Kaas & Kappesprijs (2012) met zijn tekst Vergiet