Vuurwerk is een meeslepende totaalervaring

'een platform voor experimenten die we overdag niet kunnen uitvoeren'

Vuurwerk, het Vlaamse elektronica-trio, speelde op 13 november 2015 in De Brakke Grond. Hun experimentele aanpak en sfeervolle muziek sijpelt sinds enkele jaren gestaag door de ondergrondse muziekwereld.  Daar werken zij zelf hard aan via onder meer het artistiek collectief Run Tell Secrecy en we vroegen hen wat er ons nog te wachten staat de komende tijd.

Dag heren, dank dat jullie tijd vrij kunnen maken voor een interview.

Over tijd gesproken: jullie hebben een enorm druk jaar achter de rug. spelen op SXSW, het uitbrengen van twee EP's en een single met de zeer indrukwekkende samenwerking met Climb X. Wat doen jullie in het dagelijks leven, en hoe heeft dat invloed op Vuurwerk?

Naast VUURWERK werken we alledrie part-time tot full-time. Mathieu is assistent-psychiater, Jergan is klinisch psycholoog en Yann-Alex is ingenieur/specialist materiaalkunde. Wat we in ons leven tijdens de dag doen komt ook voor een groot deel overeen met het verhaal dat we met VUURWERK willen vertellen. We proberen zoveel mogelijk kennis van onze professionele achtergrond in VUURWERK te incorporeren en omgekeerd. We beschouwen VUURWERK als een nachtelijk verlengstuk aan onze dag waarin we thema's die ons in het dagelijkse leven bezighouden nog verder kunnen uitdiepen. VUURWERK is een platform voor experimenten die we tijdens de dag niet altijd kunnen uitvoeren.

Hoe zijn jullie bij de samenwerking met Climb X gekomen? Hebben jullie hem benaderd, of kenden jullie elkaar al langer? 

Climb X, ofte Max Colombie van Oscar and The Wolf, zong reeds sinds 2013 als gastzanger bij VUURWERK. De samenwerking met hem is heel organisch en ongedwongen tot stand gekomen - zoals de meeste van onze samenwerkingen. Max was op een moment in zijn muzikale carrière waar hij een frisse wind kon gebruiken en wij ook, zo hebben we elkaar beïnvloedt in het muzikaal & creatief proces. We kennen hem uit Brussel en hij is van grote invloed geweest op ons artistiek collectief RUN TELL SECRECY, waar hij ook een belangrijke bijdrage aan leverde, zowel muzikaal als creatief.

Wat is het verschil tussen het remixen van een bestaand nummer met jullie signatuur en het uitbrengen van eigen werk samen met een andere artiest?

Weinig tot geen verschil. Je gaat aan de slag met de kaarten die je voor je hebt liggen en probeert de beste hand uit te spelen.

Hoe verschilt Vuurwerk live van het opgenomen werk, wat willen jullie overbrengen?

VUURWERK op plaat klinkt sowieso heel anders dan live. We herwerken elk nummer van begin tot einde, maken remixes van onze eigen nummer en maken remixes van de remixes. Het publiek wordt meegesleurd in een waas van geluiden en gaat op reis doorheen onze werken. Beide platforms (de plaat & het podium) schijnen licht op een verschillend deel van het grotere verhaal dat we met VUURWERK willen vertellen. Live willen we vooral een totaalervaring tot stand brengen waarbinnen de toeschouwer zijn eigen persoonlijke gevoelens, emoties en gedachten kan projecteren. 

In Vlaanderen zijn jullie nu steeds bekender aan het raken. Wat zijn de grote plannen voor 2016?

Ik denk dat we ons aan het eind van 2015 tot begin van 2016 even zullen terugtrekken voor het schrijven van nieuw werk & het maken van een nieuwe live show. 
Er komt misschien een nieuwe single uit.
Er komt misschien een nieuwe EP uit.
Er komt misschien zelfs een full album uit...

 

 

 

Jelle Agema

Vuurwerk in de Brakke Grond op 13 november 2015 tijdens Sonic Soiree #38: Polynation, Oaktree, Vuurwerk

Meer info

 

vuurwerk_sxsw_by_maxime_desmet.jpg