Wat de Nederlandse muzieksector vond van de Belgen op Eurosonic 2017

België was ook dit jaar weer stevig vertegenwoordigd op Eurosonic. Maar liefst vierentwintig acts wisten een plek te bemachtigen op het wereldwijd gerenommeerde showcase- en conferentiefestival. Niet alleen de Brakke Grond struinde de podia verspreid doorheen besneeuwd Groningen af op zoek naar Belgisch moois, onderweg botsten we op menig Nederlands muzieksectorgenoot. We vroegen hen na dagen struinen welke Belgische acts hen bijgebleven zijn en waarom je hen beter in de gaten houdt!

MELKWEG - Camiel le Rutte (hoofd muziekprogramma)

COELY  

"Haar uitstraling, stem, makkelijke overgang van rappen naar zang. Toffe songs, energiek maar soms even goed ingetogen. En ook nog eens tof om naar te kijken qua show. Nu 4 keer gezien en elke keer weer onder de indruk. Wanneer breekt ze nu eens echt door!?"


MEZZ - Steffi Blonk (muziekprogramma live & dance)

COELY

"Was zo onder de indruk de laatste keer dat ik haar zag. Energiek, sympathiek en super talentvol. Goede mix van soul, hiphop en R&B. Met rap, zang en beatbox; het zit er allemaal in, waardoor ze nooit verveelt en iedereen ook wel een stukje geeft om te waarderen. En je hebt gegarandeerd een glimlach op je gezicht na haar show."


LEXICON BOOKINGS - Frank Kimenai (booking agent)

NEWMOON

"Shoegaze/dreampop uit Gent en Antwerpen. Even dromen en dan aanpoten. Prachtige, zweverige melodieën maar dan gebracht met spierballen. En reverb natuurlijk, heel veel reverb. Vooraf al bestempeld als een van de acts en op de openingsavond van Eurosonic maakten ze het meer dan waar.

ECHO BEATTY

"Het duurt even, maar als het kwartje dan valt, valt het kwartje ook hard. Met een PJ Harvey achtige bravoure maar ook kwetsbaarheid, wist Echo Beatty ons enorm te overtuigen."

COCAINE PISS

Wat is er al niet over gezegd. Een “glitter-shitstorm” van epische proporties. Net als je doorhebt wat er gebeurd is, is het alweer voorbij. Met de uitgesproken frontvrouw Aurélie Poppins als lichtend middelpunt van de belangstelling, en met rollende en flikflakkende Belgen door de zaal, was dit een show voor in de boeken.

 

BLiP AGENCY - Rachella Groen (booking agent)

LTGL

"Een van mijn lievelingen in de Belgische beatscene. Waarbij je soms het ritme van je wiebelen even kwijt bent en hij dan binnen no time inkomt met een super harde beat. Er komt veel nieuwe muziek van hem aan waar ik naar uitkijk dus we volgen het op de voet."

COELY

"Sterke nieuwe hiphop met een ouderwetse feel! Heb ik helaas moeten missen door andere shows en daar had ik bij binnenkomst na de show al gelijk spijt van. Niet getreurd, ik ga heel snel naar de volgende show!"

GLINTS

"Veel wat er van Run Tell komt vind ik heel tof, Glints is daar een van. Was fijn hem live te zien, goede liedjes. Denk wel dat ze in hun live show nog veel kunnen groeien maar desondanks vond ik het heel tof!"


SUGARFACTORY - Ilana van den Berg (muziekprogramma live)

LA JUNGLE

"Deze heren omschrijven het zelf als een krankzinnige mix tussen Kraut, Noise en Math Rock. Ik noem het vooral lekker. En hard. En snel. Het zweet druppelde van het plafond in de Up van De Spiegel in Groningen tijdens Eurosonic. Twee mannen uit het zuiden van België gewapend met slechts een gitaar, een drumkit en een Casio keyboard; een combinatie waar verbazingwekkend veel geluid uit komt. Vanaf het moment dat de razende trein die La Jungle heet begon te lopen was ie niet meer te stoppen, behalve door de ESNS organisatie. Denk aan Suuns meets DFA meets Prodigy en dan heb je een soort van idee. Althans, voor zover La Jungle zich in een hokje laat stoppen. Het is moeilijk te omschrijven, maar wat wel te omschrijven valt is hoe vol De Spiegel was en hoe er door alle aanwezigen verwoed werd gedanst tot de trein tegen de muur knalde en de set over was. Het was heftig, snel en hard maar super dansbaar en uitermate catchy. La Jungle. Beestachtig goed."