Windenergie uit België in Amsterdam

Duurzame energie in de Brakke Grond

Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond brengt kunst en cultuur uit Vlaanderen naar Nederland. Naast creatieve energie gebruikt men daarbij sinds kort ook windenergie uit Vlaanderen. Belgische wind? Waarom niet! Soms leidt een brainstorm tot een heel nieuw product…

Van een wild idee…

"Het Vlaams Cultuurhuis is vooral een plek van vernieuwing, kruisbestuiving en verbindingen leggen", legt Lars Brouwer uit. Als directiesecretaris van de Brakke Grond houdt hij zich naast artistieke zaken onder meer bezig met de exploitatie van het gebouw en dus ook met het energieverbruik. "We brengen mensen bij elkaar en zoeken steeds nieuwe verbanden en samenwerkingen. Zo is in overleg met Eneco ook het idee voor Belgische wind ontstaan. Zou het niet geweldig zijn als we ons Vlaams Cultuurhuis kunnen laten draaien op duurzame energie uit Vlaanderen? Dat bleek nog nooit eerder gedaan, maar Eneco stond open voor het idee en is er actief mee aan de slag gegaan. Daar moet ik ze echt een compliment voor geven." 

….naar een duurzame innovatie

Geïnspireerd door de gesprekken met de Brakke Grond heeft Eneco Nederland contact gezocht met Eneco België om de mogelijkheden van duurzame Vlaamse energie in Nederland te onderzoeken. Eneco investeert ook in België volop in duurzaamheid en samen met de Vlaamse collega's zijn certificaten voor Belgische Wind ontwikkeld. Voor de Brakke Grond levert het nieuwe energiecontract heel wat meer op dan alleen een goed gevoel. De energiecontracten waren sterk verouderd en verre van duurzaam. De heer Brouwer: "We betalen nu zo'n 40% minder voor energie die ook nog eens groen is én uit België komt! Zo dragen we ons steentje bij aan duurzame investeringen in de Lage Landen." 

Theater in een duurzaam licht

De afname van Belgische wind past bij de ambitie van de Brakke Grond om de energiekosten te drukken en het energieverbruik de komende jaren zoveel mogelijk terug te dringen. Naast dubbel glas en nieuwe cv-ketels ligt de overstap naar led-theaterverlichting in het verschiet. Led-verlichting wordt in theaters wereldwijd nog weinig gebruikt; het kent een ander bereik in het kleurspectrum en vraagt om nieuwe vormen van werken. Dat biedt kansen voor vernieuwende, creatieve oplossingen. Daarbij kan het ook nog eens een besparing tot 80% op de energiekosten opleveren. De heer Brouwer: "Er kan steeds meer met led-theaterverlichting en we naderen het punt waarop we zeggen: we gaan ermee aan de slag. Het zou ons een besparing van 80% op de theaterverlichting opleveren. Als het zover is nodigen we onder meer theatermakers uit heel Nederland en België uit om bij ons ervaring op te doen en kennis uit te wisselen. Het is alweer een mooie kans om mensen samen te brengen. Wie had ooit gedacht dat energie zo'n verbindende factor kon zijn!"

Origineel artikel via www.eneco.nl