Yelena Schmitz wint Korte Golf Radioprijs 2017

De Korte Golf Radioprijs was dit jaar al aan zijn vijfde editie toe. De wedstrijd is een samenwerking tussen Grenzeloos Geluid (NL), In The Dark (BE), Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond en Vlaams-Nederlands huis deBuren in Brussel. 

Op zondag 17 december kon je in de Brakke Grond luisteren naar de beste inzendingen, gepresenteerd door radiomakers Katharina Smets (BE) en Lotte van Gaalen (NL). Uiteindelijk was het de Vlaamse Yelena Schmitz die de juryprijs wegkaapte met haar inzending De jongen, de haag, het bankje. Het rapport van de jury, die bestond uit Hiske Versprille (culinair recensent van Het Parool), Randy Vermeulen (VPRO Dorst en producent Vossenfilms) en Eva Moeraert (winnaar Korte Golf 2016), klonk als volgt: 

"De jongen, de haag, het bankje toont een klein, alledaags moment, opgetild naar iets poëtisch en universeels. Hoe is het om een vreemde aan te spreken en wat gebeurt er als we die echt eens aanspreken? De jury van Korte Golf 2017 feliciteert de maker Yelena Schmitz met haar ontwapenende en oprechte documentaire." 

Ook het publiek koos haar favoriet. Dat werd De ZMOK-viooltjes van de Nederlandse theaterschrijvers Iona Daniel en Rineke Roosenboom.

Beluister hier alle inzendingen. Op 17 en 31 december en 7 januari kan je luisteren naar de zes beste inzendingen op NPO Radio1, in het programma RadioDoc (VPRO/NTR). 

De Brakke Grond wenst de winnaars van harte proficiat, en bedankt alle deelnemers voor een heerlijke luisternamiddag!