"Zet Herman nooit in de koelkast"

Zelfportret (Herman Brood) wint Korte Golf 2015

Tijdens de finale van de Korte Golf 2015 maakten bezoekers kennis met vriendschapsbrood Herman in de documentaire van de jurywinnaar Eva Moeraert. Er waren nog twee winnaars en in de pauze serveerden wij warme Belgische wafels.

"Zet Herman nooit in de koelkast, zorg dat Herman warmte krijgt en dek Herman nooit af," begint een kinderstem in de documentaire van de Vlaamse Eva Moeraert. Zij won de juryprijs met haar inzending Zelfportret (Herman Brood). Ze brengt een persoonlijk onderzoek naar het Herman vriendschapsbrood naar de luisteraars. Doorweven met audiofragmenten van de Nederlanse kunstenaar Herman Brood, die er totaal het nut niet van inziet, en zelfs een meesterbakker kwam er aan te pas. 
De jury over dit stuk: “Je krijgt veel radio op drie minuten. Onstuimigheid, liefde, verwondering, bezorgdheid. Het verhaal volgt de grillige structuur van gedachten en absurde associaties. Je hoort de sfeer van het gezin, de stem van Herman Brood en het vreemde gebruik van een zuurdesem vriendschapsbrood, allemaal vertelt in rijke, verschillende lagen.” 
De prijs bestaat uit een persoonlijke masterclass met de Amerikaanse radiomaker Jonathan Mitchell van de populaire podcast The Truth en een cheque voor audiomateriaal.

Nog twee andere prijzen

Een radioverhaal over integratie (én segregatie) vertelt door eten won de publieksprijs. De aardappeleters en de ontdekking van de kaassoufflé van Lotte van Gaalen was de publieksfavoriet. Een treffende typering van de Nederlanders door iemand uit een totaal andere cultuur, verteld met humor zonder een persiflage te worden.

Het Korte Golfje 2015 ging naar de leerlingen uit de radioklas van Bart Vermeulen. Senna De Mol, Giel Toxopeus, Merit van de Wijgert en Eva Bleeker van basisschool OBS De Tuimelaar uit Veghel wonnen met hun inzending Mona Lisa vrijkaarten voor Beeld & Geluid voor de hele klas.

Korte Golf

Jaarlijkse wedstrijd voor de mooiste radiodocumentaire van drie minuten. Korte Golf, georganiseerd door Grenzeloos Geluid (NL) en In The Dark (BE), is een wedstrijd voor radiodocumentaires en hoorspelen. www.kortegolf.eu
Met steun van Vlaams-Nederlands huis DeBuren en Vlaams cultuurhuis de Brakke Grond.

De presentatoren van de avond: Tjitske Mussche, Katharina Smets met gaststem van Chris Bajema.
Jury: Ester Naomi Perquin, Korneel De Clercq en Gustaaf Haan.
Foto's: Marianne Hommersom

Alle inzendingen van dit jaar kun je hier terugluisteren.