Opening_JC

Actuele en markante beeldende kunst uit Vlaanderen

Exposities in de Brakke Grond

Minstens drie keer per jaar vindt in De Brakke grond een bijzondere en actuele tentoonstelling plaats met Vlaamse makers. Voor het eerst zetten ze in samenwerking met het team beeldende kunst een solovoorstelling neer. Tijd en ruimte vormen geen bezwaar, de Brakke Grond geeft makers de kans nieuw werk te creëren binnen de fundamenten van het huis, maar ook buiten de fysieke context na te denken... Lees verder

Jim Campers. Forward Escape Into the Past

Forward Escape Into the Past, een tentoonstelling en een publicatie, bracht tussen 14 september en 13 oktober twee projecten van de Antwerpse kunstenaar Jim Campers samen. In een nieuw gecreëerde scenografie ontstonden alternatieve scenario’s en nieuwe verbanden tussen de series Let's Kill the Moonlight en Intranaut.
 

De fotografische stijlen van de jonge kunstenaar zijn erg verscheiden: ze doen denken aan illustraties uit reisverslagen of wetenschappelijke publicaties, andere beelden refereren aan reclamefotografie of zijn net visuele, soms abstracte, experimenten. 

 

De tentoonstelling kon op heel wat persaandacht rekenen en behaalde de voorpagina van de cultuurkaterne van De VolkskrantForward Escape Into the Past was een samenwerking met het Leuvense Museum M, we co-produceerden we een deel van Jims werk. 
 

Op 13 oktober sloten we de tentoonstelling Forward Escape Into the Past af in goed gezelschap van de kunstenaar, schrijver/curator Laura Herman (La Loge, De Witte Raaf) en radiozender voor de kunst Ja Ja Ja Nee Nee Nee.


Herbeluister de uitzending

 

Lees alles over de tentoonstelling

▶︎ Forward Escape Into the Past

Bekijk hoe Forward Escape Into the Past tot stand kwam

▶︎ Studiovisite: Jim

Kasper De Vos. A rolling stone gathers no moss

Kasper De Vos (1988) toonde in zijn eerste Nederlandse solotentoonstelling A rolling stone gathers no moss een bijzonder ontwikkeld sculpturaal oeuvre in de Brakke Grond. Geïnspireerd door traditionele beeldhouwers zoals Brancusi en het werk van de dadaïsten creëert Kasper vanuit zijn atelier in Gent schijnbaar eenvoudige doch intellectueel complexe assemblages.
 

Grote gebouwen, zoals kerken en monumenten vormen een belangrijke ideeëngoed voor Kasper. Een inspirationele houvast die naadloos overvloeit in een verlangen de fysieke werkelijkheid te verkleinen. Men herkent de monumentaliteit waarnaar gerefereerd wordt maar er is geen direct verband te vinden tussen bestaande gebouwen en de sculpturen. Zijn nieuwe werk toont enerzijds die contradictorische proporties, anderzijds benadrukt het werk de waarachtigheid van het originele object, de kwaliteit en de originaliteit van zijn creaties.
 

Tweemaal organiseerden we Tussen de soep en de patatten, een context programma in het leven geroepen naar aanleiding van de expo A rolling stone gathers no moss. Deze serie artist talks bracht het publiek in aanraking met de hedendaagse kunstenaarspraktijk: welke rol speelt tijd en hoe verhoudt humor zich tot mans' werkproces? Herbeluister de gesprekken via de radiozender voor de kunsten Ja Ja Ja Nee Nee Nee. 
 

► 15/05 Frank Koolen, over de kunstenaarspraktijk, hun collectieve fascinatie voor kleur, materiaal, opmerkelijke vormen en het belang van humor.

► 31/05 Folkert de Jong, over hun kunstenaarspraktijk, het gebruik van onconventionele materialen en de monumentaliteit van sculpturen.

 

Lees alles over de tentoonstelling

▶︎ A rolling stone gathers no moss

Bekijk hoe de A rolling stone gathers no moss tot stand kwam

▶︎ Studiovisite: Kasper

Programma