De Brakke Grond coproduceert

Grensverkeer

Onder de noemer Grensverkeer coproduceren we voorstellingen van bijzonder Vlaams talent. Dit zijn de makers die we graag verder helpen bij het maken en spelen van hun voorstelling, in zowel Nederland als Vlaanderen. 

Seizoen 2018-2019

In seizoen 2018-2019 kun je vier Grensverkeer-producties zien van zeer uiteenlopende makers, variërend van de stampende garagerock van de rauwe poppenband Frankie tot de persoonlijke ontboezemingen van Julie Cafmeyer. 

Julie Cafmeyer

De stijl van Julie Cafmeyer is sterk persoonlijk en ontregelend, of ze nu op het podium staat als performer, columns schrijft of radio maakt. Julie maakt op een unieke wijze contact met haar publiek door ongemakkelijke, maar tegelijkertijd uiterst herkenbare, elementen uit haar privéleven te delen. Haar werk verzandt echter niet in navelstaarderij, en kent een sterk maatschappelijk engagement. Bijzonder is de zelfbewustheid waarmee Julie ruimte opeist - als performer en als vrouw. Dat deed ze al in haar afstudeervoorstelling Het wisselvallige leven (werktitel) aan de Toneelacademie Maastricht, waarin ze de druk op jonge theatermakers blootlegde. 

In 2015 begon de samenwerking tussen Julie en de Brakke Grond met een residentie voor haar voorstelling De Therapie (2015). Het smaakte naar meer, en er werd besloten om samen de tweejarige nieuwe makerssubsidie van het Fonds Podiumkunsten aan te vragen. Uit deze regeling zijn de nieuwe voorstellingen Bombastische Liefdesverklaring (2017) en Is this porn? No, this is love (2018) en ateliers bij de festivals Boulevard en Theater aan Zee (2017 en 2018) voortgekomen. Met Bombastische Liefdesverklaring stond Julie zelfs een maand lang op het Edinburgh Fringe Festival. In de afgelopen periode is Julie ook steeds meer een stem geworden in het publieke debat, over onderwerpen als vrouwelijke seksualiteit, #MeToo en verschillende vormen van privileges.

De Nieuwe Makersregeling eindigt, maar de samenwerking van de Brakke Grond met Julie niet. Voor het seizoen 2019-2020 werkt Julie aan een nieuwe voorstelling, Confessions of a White Girl, die de Brakke Grond coproduceert en toont. Hiermee belooft Julie opnieuw kritisch te reflecteren op haar eigen positie en privileges. 
 

Videoportret
 


Is this porn? No, this is love

Dit seizoen speelt Julie Cafmeyer Is this porn? No, this is love  in de Brakke Grond. In deze voorstelling neemt Julie plaats op de sofa. Naast haar telkens een andere mannelijke tegenspeler, met wie ze het verzanden van hun ooit onstuimige relatie bespreekt. 


Speellijst Is this porn? No, this is love

29 maart 2018 CAMPO, Gent
30 maart 2018 CAMPO, Gent
2 augustus 2018 Theaterfestival Boulevard, Den Bosch
3 augustus 2018 Theaterfestival Boulevard, Den Bosch
4 augustus 2018 Theaterfestival Boulevard, Den Bosch
26 september 2018 De Brakke Grond
27 september 2018 De Brakke Grond
6 november 2018 DE Studio, Antwerpen
7 november 2018 DE Studio, Antwerpen
11 april 2019 Festival Tweetakt, Utrecht

 

Julie Cafmeyer schrijft regelmatig columns voor de Vlaamse krant De Standaard.
Lees de columns van Julie

Julie Cafmeyer publiceert ook op haar eigen blog. 

Lees Julies blog 

Julie Cafmeyer maakt ook regelmatig audiocolumns voor Radio 1. 

Beluister de audiocolumns van Julie

Nico Boon

Theatermaker en schrijver Nico Boon (afgestudeerd aan het RITCS) heeft de afgelopen jaren verschillende soorten theater gemaakt, van grote producties waarvoor hij de teksten schreef tot kleinschalige radicale locatieprojecten. Nu gaat hij 'back to basics', met een intieme theatervoorstelling die hij zelf schrijft én speelt. Het materiaal lag al jaren op de plank: startpunt voor Komt op / Gaat af was een korte lecture performance over oorlogsfotografe Margaret Bourke-White, die hij ooit als student maakte en herontdekte. Bij het uitwerken van dit materiaal wordt hij gecoacht door Willem de Wolf (De KOE) en dramaturgisch ondersteund door Roos Euwe (BOG.)

Bij de Brakke Grond is Nico in de zomer van 2018 op schrijfresidentie geweest. Ook heeft hij in het kader van Theater na de Dam 2018 tijdens twee toonmomenten de eerste versie van Komt op / Gaat af laten zien in de Rode Zaal.
 

Videoportret
 


 

Komt op / Gaat af

In 2002 vindt Nico Boon op een rommelmarkt een boek met foto’s van oorlogsgeweld door een Amerikaanse fotografe. Wat is het verhaal achter de beelden? Wat gebeurt er met iemand die zo’n gruwel vastlegt? De zoektocht naar het leven van die fotografe zet Boon op het spoor van een groter verhaal waarin verschillende levens elkaar kruisen. 
 

Speellijst

25 januari 2019 CC Berchem, Antwerpen
26 januari 2019 CC Berchem, Antwerpen
30 januari 2019 KC nona, Mechelen
12 februari 2019 De Brakke Grond
13 februari 2019 De Brakke Grond
14 februari 2019 Theater aan de Rijn, Arnhem
10 juni 2019 Ainsi, Maastricht

 

In juni 2018 werkte Nico Boon bij ons in residentie aan Komt op / Gaat af. Wij spraken hem over zijn werk.

Lees het interview

Siona Houthuys en Berten Vanderbruggen

Siona Houthuys heeft al een podcast-hit op haar cv staan, het prijswinnende Bob van audiocollectief SCHIK, en is daarnaast theatermaker. Ze gooide hoge ogen met haar afstudeervoorstelling Speelgoed (Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen), die voor Het Debuut van Via Rudolphi werd geselecteerd. Berten Vanderbruggen (opgeleid als scenograaf aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen) verzorgde voor die voorstelling de scenografie. Het klikte zo goed tussen de twee dat ze besloten samen een nieuwe voorstelling te maken, dit keer als gelijkwaardige theatermakers vanaf het allereerste begin. Over het onderwerp hoefden de twee niet lang na te denken: ze delen een grote fascinatie voor het toeval.

Siona was als podcastmaakster al een bekende van de Brakke Grond. Bob ging er op IDFA in première en ze had met SCHIK al eens een audiowalk (Blijkbaar heb je nog ongeveer hetzelfde nummer) gemaakt voor de eerste editie van podcastfestival Oorzaken. Tijdens Festival Cement 2018 wonnen Siona en Berten met een pitch voor hun nieuwe voorstelling de stimuleringsprijs De Troffel. Uit het juryrapport: "Siona en Berten presenteerden een voorstellingsconcept over het toeval waarin de romanticus en de scepticus aan het woord komen. De jury is onder de indruk van de uitwerking van de pitch - bijna al een voorstelling op zich." 

In de zomer van 2018 werkten Siona en Berten tijdens een residentie in de Brakke Grond aan hun voorstelling. Tijdens dat verblijf voerden ze verschillende experimenten uit om hun scenografie door verschillende toevalligheden te laten ontstaan. Dankzij de ondersteuning van de Brakke Grond is de voorstelling bij verschillende Nederlandse speelplekken op het netvlies terechtgekomen en geprogrammeerd.
 

Videoportret
 


 

No coincidence, no story

Soms worden we in het midden van een overzichtelijk stuk leven overvallen door een onwaarschijnlijk toeval. Op dat moment lijken de realiteit en het bovennatuurlijke elkaar te raken. In No coincidence, no story dagen Berten Vanderbruggen en Siona Houthuys het toeval uit, manipuleren het, dwingen het af en beredeneren het. 
 

Speellijst

23 oktober 2018 CC Berchem, Antwerpen
24 oktober 2018 CC Berchem, Antwerpen
14 december 2018 Theater Kikker, Utrecht
23 februari 2019 Theater Walhalla, Rotterdam
maart 2019 Festival Cement, Den Bosch
4 april 2019 De Brakke Grond
5 april 2019 De Brakke Grond

 

In mei 2018 werkten Siona en Berten bij ons in residentie aan No coincidence, no story. We voelden hen toen aan de tand over de voorstelling.

Lees het interview

Met audiocollectief SCHIK maakte Siona de VPRO-podcast Bob. 

Beluister Bob

Siona is één van de drie leden van audiocollectief SCHIK. 

Bezoek de website van SCHIK

Frankie

Spelen in een band, wie droomt er niet van? De jonge creatievelingen Simon Lynen (zang), Vincent Lynen (gitaar), Jef Staut (bas), Brecht Hayen (gitaar) & Timo Fannoy (drums) in ieder geval wel. Er was alleen één probleem: ze hadden aanvankelijk wat huiver voor de priemende blik van het publiek. Daarop vonden ze de ideale oplossing: zelf de muziek verzorgen terwijl gemotoriseerde poppen en animaties het visuele gedeelte voor hun rekening nemen. Theatermakers zijn de jongens van Frankie van origine niet, wél grotendeels animatoren (afgestudeerd aan het KASK in Gent). 

Tijdens hun eerste optredens werden ze ontdekt door het Gentse CAMPO, dat de Brakke Grond tipte over deze unieke makers met een eigen beeldend universum vol marginale heethoofden. Een ideale creatie om binnen het Pop Arts Festival, dat de Brakke Grond mede organiseert, te programmeren.

Tijdens het Pop Arts Festival 2018 verbleef Frankie in residentie in Amsterdam, om met de technici van de Brakke Grond te sleutelen aan hun creaties. Dit mondde uit in een toonmoment op de Puppet Playground, de showcase-avond in Theater Bellevue voor 'work in progress'. De voorstelling Laguna Beach gaat tijdens Pop Arts Festival 2019 in Nederlandse première.


Videoportret
 Laguna Beach

Het universum van Frankie heet Laguna Beach. Een plek die zowel vrolijke naïviteit als wrange emoties in zich draagt. Een orgie van visueel geweld,, van machinaal aangedreven uitvindingen tot houterige vissen. Momentopnames en close-ups lopen door elkaar in dit universum dat aan elkaar lijkt gelijmd met ruis en kraak. Frankies wereld is rommelig en imperfect, soms op het ontroerende af.


Speellijst

27 maart 2019 CAMPO Nieuwpoort, Gent
28 maart 2019 CAMPO Nieuwpoort, Gent
29 maart 2019 CAMPO Nieuwpoort, Gent
16 april 2019 De Brakke Grond
17 april 2019 De Brakke Grond

 

Frankie ontleent zijn unieke visuele stijl aan de animatietalenten van een aantal bandleden. Deze kun je online in volle glorie bewonderen.

Bekijk het Vimeo-kanaal van Simon Lynen 

Bekijk het Vimeo-kanaal van Vincent Lynen

Bekijk het Vimeo-kanaal van Jef Staut

Programma