Theaterzwaargewichten uit Vlaanderen

Vlaamse Kleppers

Een klepper, hoe vertalen we dat in het 'Hollands'? Een zwaargewicht, iemand van groot formaat. Vlaamse Kleppers zijn de toonaangevende Vlaamse gezelschappen en makers met al enige historie en naam en faam bij het Nederlandse publiek. De must-sees voor de trouwe theater- en dansliefhebber die niet mogen ontbreken in een rijke podiumkunstenstad als Amsterdam. 

Najaar/Winter 2018-2019

In de reeks najaar/winter komen zwaargewichten als Valentijn Dhaenens, Viviane De Muynck, Ontroerend Goed, De KOE en Benjamin Verdonck in actie, veelal met reprises van succesvoorstellingen. Benjamin Verdonck komt met een première van zijn nieuwe voorstelling AREN. 

Valentijn Dhaenens

Valentijn Dhaenens (1976) is een Vlaams theater- en filmacteur. Hij studeerde in 2000 af aan het toenmalige Herman Teirlinck Instituut (nu het Conservatorium van Antwerpen). Met een aantal acteurs uit zijn afstudeerlichting richtte hij in 2000 theatergezelschap SKaGeN op. 

 

BigMouth/SmallWar

Valentijn Dhaenens brengt twee monologen op één avond. In BigMouth geeft hij een inkijkje in de manipulaties van de gewiekste redevoerder en politicus. In SmallWar zoomt hij in op de gewone man tijdens de Eerste Wereldoorlog, die de consequenties van het politieke spel aan den lijve ondervindt. Na een uitgebreide internationale tournee wordt BigMouth voor de aller-aller-laatste keer gespeeld. 

★★★★  The Guardian
Over BigMouth: "Assisted by a long table, several microphones, some glasses of water and a blackboard, Valentijn Dhaenens employs not just his voice but his entire body to examine justice, war, racism and retribution"

 

Theater Malpertuis met Viviane De Muynck

Theater Malpertuis is een theaterproductiehuis dat in 1967 opgericht werd in het West-Vlaamse Tielt. Theater Malpertuis staat garant voor innovatie, experiment en kwaliteit. Sinds 2009 is Piet Arfeuille artistiek directeur. 
Vivane De Muynck (1946) is de grande dame van het Vlaamse theater.  Ze studeerde in Brussel en is sinds 1993 vooral actief bij het Brusselse theatergezelschap Needcompany. Ze heeft meer dan zestig films op haar naam staan.

 

GAZ. Pleidooi van een gedoemde moeder 

Na een afschuwelijke aanslag in het hart van Europa neemt de moeder van een gedode terrorist het woord. Honderden burgers, vooral kinderen, kwamen gruwelijk om. Zonder haar zoon te vergoelijken of zichzelf te sparen, neem ze de maat van de tijd waarin ze leeft. Een ontroerende theatermonoloog geschreven door Tom Lanoye, geregisseerd door Piet Arfeuille en gespeeld door niemand minder dan steractrice Viviane De Muynck.

 

Ontroerend Goed

Theaterperformancegroep Ontroerend Goed maakt nieuw werk, eigen creaties verankerd in het hier-en-nu, die het publiek uitnodigen om te kijken, maar ook om deel uit te maken van de voorstelling. In 2001 beleefden ze hun grote doorbraak met de Porrortrilogie.

 

£¥€$

Dé interactieve theaterhit van vorig seizoen keert terug voor drie extra voorstellingen. Ontroerend Goed nodigt je uit om in de huid te kruipen van de grootgeldbezitters. De 1%, de superrijken. Diegenen die de touwtjes in handen hebben. De gezichten die we nooit te zien krijgen. Voor één avond neem je in hun stoel plaats, en bepaal jij de koers. 

★★★★★ De Morgen
"£¥€$ (Lies) is een knappe historische én psychologische analyse van de wereld van de high finance.  Daarbovenop is het ook slim, snel en razend spannend theater."

De KOE

(Compagnie) de KOE is een theatergezelschap gebaseerd in Antwerpen. De artistieke kern bestaat uit Peter Van den Eede, Natali Broods, en Willem de Wolf. De KOE maakt spitse, geestige en persoonlijke voorstellingen met een (schijnbaar) apolitieke boodschap, wars van alle theatercodes en -conventies, waarin vorm en inhoud niet van elkaar los te denken zijn. 


Who's Afraid of Virginia Woolf

In 2005 bracht de KOE voor het eerst Who's Afraid of Virginia Woolf, naar Edward Albees klassieker uit 1962. Met Martha en George slaat Albee het ideaalbeeld van de ‘American Dream’ aan diggelen: twee gedesillusioneerde mensen die zich aan de sleur van hun relatie trachten te onttrekken door het creëren van leugens en illusies. 

Benjamin Verdonck

Benjamin Verdonck (1972) leeft en werkt in Antwerpen. Hij is theatermaker, schrijver en beeldend kunstenaar. In 2009 ontving hij de Vlaamse Cultuurprijs voor Podiumkunsten. 


AREN

Bij het maken van een werk blijven er veel ideeën liggen in het atelier. In AREN (wat ook ‘oogst’ betekent en ‘opbrengst’) neemt Benjamin Verdonck zijn publiek mee op tocht langs een selectie van onuitgevoerde of groeiende werkstukken uit dat atelier. Een parcours langs installaties, een miniatuurtheater en een wunderkammer.

 

★★★★ Trouw over Liedje voor Gigi
"Niets is wat het lijkt in deze kijk- annex toverdoos: een oneindige balzaal verdwijnt in een zwart gat, een rood vlak krijgt de illusie van de oerknal. 

Programma