Waar we voor staan

Behalve het presenteren van kunstenaars uit Vlaanderen is de Brakke Grond ook een oord van internationale uitwisseling en ontmoeting. Zo voedt de Brakke Grond de dialoog tussen genres, vakgebieden en gemeenschappen met reflectie, debat en discussie. 

Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond brengt actuele, markante kunst uit Vlaanderen naar Amsterdam en de rest van Nederland. Vernieuwing, kruisbestuiving, verbindingen leggen en artistieke durf staan daarbij voorop. Van visuele kunst, literatuur, dans en theater tot muziek, performance, film, design, mode, architectuur, documentaire en nieuwe media. Wat de Lage Landen bezig houdt, staat bij de Brakke Grond op de agenda.

De Brakke Grond wordt ondersteund door de Vlaamse Overheid.

Netwerkorganisatie de Brakke Grond

Met zijn kennis en connecties in zowel het Vlaamse als het Nederlandse is de Brakke Grond bij uitstek een netwerkorganisatie. In de komende jaren zal het Vlaamse Cultuurhuis, dat sinds 1981 bestaat, nog sterker de dialoog aangaan met verschillende sectoren en disciplines in de wereld van kunst en cultuur. Omdat we al meer dan dertig jaar met één been in Vlaanderen en één been in Nederland staan, ligt onze kracht in het combineren van het beste van twee werelden. De Brakke Grond is dus niet alleen programmeur, maar ook een koppelaar en coproducent. We zijn actief in gesprek met kunstenaars, gezelschappen, culturele instellingen, steunpunten en fondsen om ideeën en projecten samen verder te ontwikkelen.

De culturele identiteit van Vlaanderen willen we in heel Nederland voor het voetlicht brengen en het werken met partners in het veld is daartoe de beste manier. Daarbij vertaalt onze openheid zich ook programmatisch-inhoudelijk: nieuwsgierig en kritisch omarmen we verschillende kunstdisciplines en breed maatschappelijke thema’s. Dit levert een gevarieerd publiek en een groot draagvlak op. De Brakke Grond is een bijzonder voorbeeld van hoe dynamisch, wederkerig en van belang internationale samenwerking anno 2015 kan zijn. Geen Vlaamse enclave in Nederland, maar een scharnierpunt tussen twee lage landen.

 

Vlaams-Nederlandse uitwisselingen

De Brakke Grond is één van de instrumenten om de Vlaams-Nederlandse uitwisseling en samenwerking te bevorderen. Andere organisaties die hiermee bezig zijn, zijn de Vlaamse Vertegenwoordiging in Nederland, Flanders Investment & Trade, Toerisme Vlaanderen-Brussel, de Nederlandse Taalunie, de Commissie Cultureel Verdrag en Vlaams-Nederlands huis deBuren.

Lees meer