Programmalijn muziek

Matchmaker

In de programmalijn muziek stelt de Brakke Grond zich sinds 2017 actief op als matchmaker tussen Nederlandse poppodia en nieuwe eigenzinnige Vlaamse poptalenten. Ons doel: voor deze artiesten het podium zoeken dat hen zichtbaarheid garandeert bij een breed publiek en in contact brengt met samenwerkingspartners die hen verder kunnen brengen. Soms is de meest geschikte context de Brakke Grond, vaker vinden we die elders in Amsterdam of daarbuiten; de Brakke Grond is geen poppodium en ambieert die functie ook niet. Onze programmalijn muziek gaat meer over het creëren van kansen voor ontwikkeling en productie, dan over het presenteren van een los concert of het realiseren van een extra speelplek. Wij willen artiesten een duurzame sprong laten maken naar het Nederlandse veld. Met de Brakke Grond als thuishonk en makelaar vonden labels als het Leuvense Tangram Records en het Gentse Moodfamily reeds hun weg naar Nederland. Onze ambitie? Vlaamse popmuziek verovert straks alle huizen, tuinen en dakterrassen op Nederlands grondgebied.

Gaten spotten 

Bij het introduceren van Vlaams poptalent in Nederland gaat de Brakke Grond uit van de vraag in Nederland: wat is hier gaande en welke Vlaamse connectie past daarbij? We spotten de gaten, lanceren niet willekeurig welk Vlaams talent. Het Nederlandse muziekveld verschilt inhoudelijk sterk van het Vlaamse muziekveld en is zeer dynamisch met een grote omloopsnelheid. Geestverwanten hebben de meeste kans op opvolging. De artiesten met wie wij in zee gaan, moeten eerst en vooral zelf de inhoudelijke behoefte hebben om naar Nederland over te steken. Reflectie in de vorm van artist talks vormen geregeld een onderdeel van de trajecten en in onze studio in Amsterdam kunnen artists in residence werken aan nieuw materiaal en zich daarbij laten inspireren door Nederlandse gelijkgestemden.

Amsterdamse praktijken

Samen met muziekplatform en gevestigd poppodium Melkweg brengt de Brakke Grond de Belgische underground voor het voetlicht in Amsterdam tijdens de L.A.N. (Local Area Network) Party en bijbehorende events. We kiezen voor artiesten die het potentieel hebben de underground te ontstijgen en zoeken met hen naar verdieping: we organiseren artist talks tussen Belgische en Nederlandse muzikanten en aansluitend showcases op locatie. Onze samenwerking met het eveneens gerenommeerde Paradiso Amsterdam is een mooi voorbeeld van hoe de Brakke Grond zelf vooral als juiste context kan fungeren: unieke concerten die beter tot hun recht komen in een intieme setting presenteren we als coproductie in onze Rode Zaal. De Vlaamse band Flying Horseman mocht in maart 2017 het startschot geven.

Het land in

De Brakke Grond trekt ook het land in om plekken te vinden waar Vlaamse popartiesten het best kunnen gedijen. In Breda zorgen we samen met Poppunt (aanspreekpunt voor artiesten in Vlaanderen) voor Dubbelspel, een gloednieuw luik tijdens Ik Zie U Graag, het festival dat uitsluitend Belgische artiesten op het affiche zet. In drie sessies gaan jonge makers (muzikanten, vj’s, live illustratoren) op zoek naar een audiovisueel akkoord. Met het Rotterdamse multidisciplinaire stadsfestival Motel Mozaique en de Brusselse concertzaal Ancienne Belgique continueren we GrensGeluid: Nederlands-Vlaamse muzikantenduo’s krijgen de kans om gedurende een langere periode, met verblijven in Brussel, samen een creatief proces te doorlopen. Het gaat om coproducties die binnen Motel Mozaiqe hun doorgroeimogelijkheden hebben bewezen, zoals eerder Spinvis en Mauro.